ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

Keresés eredménye

2023.09.13

MIRROTRON Kft.: Új csarnok a kutatóeszközök gyártásához Martonvásáron

A világ élvonalába tartozik az a martonvásári kötődésű, neutronfizikai kutatóműszerek és neutron­optikai berendezések gyártásával foglalkozó cég, amely uniós támogatásnak köszönhetően további csarnokkal és irodákkal bővült Martonvásáron. A helyi és környékbeli munkavállalók megélhetése szempontjából is kulcsfontosságú az a beruházás, amelyet a Mirrotron Kft. hajtott végre Martonvásáron. A közel 160 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult fejlesztésről Martonvásár önkormányzata számolt be a feol.hu-nak: a neutronoptikai eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozó budapesti-martonvásári vállalat a beruházás keretében egy 300 négyzetméteres, új, napelemmel ellátott fémmegmunkáló csarnokot épített Martonvásáron, melyhez egy 100 négyzetméteres iroda is tartozik. A műhelyben többek közt egy CNC megmunkálóközpont, valamint egy, a vákuumházak gyártását lehetővé tevő, 5 tonna megmozgatására képes, 25 méteres darupálya kapott helyet. Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere elmondta: örül a cég bővülésének és fejlődésének, amely a várhatóan az eddiginél is eredményesebb tevékenységével hozzájárul a város jó hírnevéhez a világban. A vállalat, tervei szerint további iparágak irányába is nyit, valamint 95 százalékban exportra készített neutronoptikai eszközeit ezek után is a világ kutatóintézetei számára gyártja. A martonvásári telephely 45 helyi és környékbéli munkavállaló számára kínál biztonságos munkahelyet.


(feol.hu)

2022.06.23

MIRROTRON Kft.: A csúcstechnológiailag is egyedülálló fejlesztés folytatódik Martonvásáron

A 2018-as alapkőletételt követően elkészült a Mirrotron Kft. által vezetett konzorcium csarnoka és a nemrégiben megnyert 157,2 millió forintos uniós forrásból megkezdődhetnek a neutronoptikával foglalkozó vállalat további fejlesztései is, igazodva a koronavírus és a háború okozta helyzet kihívásaihoz. Az ünnepélyes projektmegnyitón részt vett Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere is, aki elmondta, hogy a beruházás már a kezdetek óta mérföldkőnek számít Martonvásár életében, és mindig nagy öröm, hogy olyan fejlesztői cégek települnek a vidéki kisvárosba, amelyek 21. századi technológiát hoznak a térségbe. Mezei Rita ügyvezető és Szász Gábor műszaki igazgató kiemelte, hogy a vállalat teljes körű, használatra kész neutron sprektrométerek egyedi tervezését és szállítását kínálja a neutronszórással foglalkozó kutatóintézetek számára. A megnyert európai uniós forrás egy részéből új eszközöket szereznek be (fémmegmunkáló gépek), mindemellett pedig megtörténik a martonvásári telephely infrastrukturális és ingatlanfejlesztése is (400 négyzetméteres alapterületen új fémmunkáló üzem építése, rövidesen meg is kezdi az építő alvállalkozó), mellyel csökkenthetik a koronavírus és a háborús helyzet miatt kialakult beszerzési nehézségek negatív hatását. Ezzel együtt pedig időt és energiát is megtakaríthatnak majd – hangsúlyozták. Hozzátették, hogy ezen felül a támogatási összegből fejleszteni kívánják a munkavállalóik nyelvi kompetenciáját és szakmai készségeit, valamint a megújuló energiaforrást hasznosító eszközök beszerzésével (napelemrendszer telepítése) csökkenthetik majd az ökológiai lábnyomukat.


(feol.hu)

2018.06.11

MIRROTRON Kft.; MTA EK: Nem lesz párja a világon a martonvásári laboratóriumnak

A világ első, részecskegyorsítón alapuló, optimalizált kompakt neutronforrást előállító laboratóriuma létesül a Fejér megyei Martonvásáron, az 1,8 milliárd forintos beruházáshoz 1,3 milliárd forint uniós forrást nyert a tulajdonos konzorcium. A csarnok június 8-ai alapkőletételén Pétermann Csaba, a konzorciumot vezető Mirrotron Kft. cégvezetője elmondta, hogy a fejlesztésben az MTA Energiatudományi Kutatóközpont lesz a partnerük. Közölte, olyan berendezést építenek, ami sokkal gyorsabb, nagyobb biztonsággal és lényegesen kisebb költségekkel lesz üzemeltethető, mint a ma használatos kutatóreaktorok. Megjegyezte, hogy Amerikában és Japánban vannak hasonlók, de ilyen még nincs a világon. Hangsúlyozta, hogy jelenleg a neutronforrásokat a kutatóreaktorokban hasadóanyaggal hozzák létre, ami drága, ám ebben a laboratóriumban nem használnak majd hasadóanyagokat. A berendezés Mezei Ferenc akadémikus professzor, Széchenyi-díjas részecskefizikus három találmányára épül, ő a szakmai program vezetője és a cég többségi tulajdonosa. Az MTI kérdésére elmondta: a mai neutronforrások napi átlagos üzemeltetési önköltségi ára hatmillió forint, a martonvásári a tizede lesz. Közölte, a 800 négyzetméter alapterületű épületben 3-4 ember fog dolgozni, de a jövőben az egész vállalkozást Martonvásárra kívánják költöztetni Budapestről és akkor már mintegy 40 ember fog dolgozni itt. A sajtóanyag szerint a Mirrotron Kft.-t 26 éve alapították, az akkori budapesti Központi Fizikai Kutatóintézetben elindított fejlesztésekből kinőtt spin-off cégként. Magánvállalkozásként elérte, hogy a világ valamennyi jelentős neutronkutatási laboratóriumába szállít műszereket, az elmúlt 10 évben ennek értéke elérte a 30 millió eurót. A tájékoztatás szerint 2018 őszére elkészül a protongyorsítónak helyet adó épület, majd 2019 nyarán-őszén kezdődhet a gyorsító beszerelése és installálása, 2020 nyarán pedig az első üzemi próbák lesznek. A cég tavalyi árbevétele kétmillió euró (630 millió forint) volt, amelyet a megépülő labor jelentősen növelhet.


(vg.hu)

2013.08.30

MIRROTRON Műszaki Kft.: Méréstechnikai fejlesztéseket támogatnak

Összesen 472 millió forintot nyert el az Új generációs neutronos vizsgálóberendezések komponenseinek fejlesztése című projekthez a Mirrotron Kft., az MTA Természettudományi Kutatóközpont és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont alkotta konzorcium - mondta Kaszás György, a kft. ügyvezető igazgatója. Az új, innovatív méréstechnikai eszközök fejlesztését célzó k+f projekt megvalósítása 2015. május végéig tart. Nemzetközi felmérések a következő húsz évre a neutronkutatások nagymértékű fejlődését várják, a kísérleti lehetőségekre már most kétszer annyi igény van a tudományos, illetve ipari felhasználás részéről, mint a rendelkezésre álló kapacitás.


(Napi Gazdaság)

2013.08.09

MIRROTRON Műszaki Kft.: Magyar siker: neutronvezetőt rendeltek egy hazai cégtől

Magyar high-tech kisvállalkozás kapott megrendelést nagy értékű műszerszállításra a berlini és müncheni neutronközpontoktól. A társaság részvételével alakult konzorcium a nemzetközi tenderen német és svájci konkurenseket előzött meg. A Mirrotron Kft. és két akadémiai intézet által alkotott konzorcium új, innovatív méréstechnikai eszközöket fejleszt. Ezeket beépítve a nagyintenzitású neutron-sugárzással működő berendezésekbe, a bio- és nanotechnológiai kutatásokban is a legkorszerűbb vizsgálatok folytathatók – közölte a magyar cég csütörtökön. A cég egyik fő termékére, egy neutronoptikai mérőlánc (úgynevezett neutronvezető) kiépítésére a München melletti Heinz-Meier-Leibnitz Zentrum (MLZ), a világ egyik legnagyobb és legkorszerűbb neutronkutató laboratóriuma adott le megrendelést. A Helmholz-Zentrum-Berlin neutronkutató helyről két jelentős megrendelés érkezett, szintén megelőzve a tenderen a német és svájci gyártókat. A nyilvános cégadatok szerint a Mirrotron Műszaki Fejlesztő Kft. tavaly 196 millió forint adózott nyereséget ért el több mint kétszeresét a megelőző évinek. Árbevétele ez idő alatt 636 millió forintról 716 millióra emelkedett, a cég árbevételének szinte egésze exportból származik.


(hvg.hu)

Cookies Settings