ajax placeholder
Hu | En

Kérjük várjon.


Hírek

2019.01.22 09:37

ORFK; ARH Zrt.: Óriási gondok voltak a szupertraffipaxokkal

"2018-ban a változtatható helyű eszközökön 123 esetben, a fix telepítésűeken pedig 288 esetben kellett javítást végezni" - válaszolta az ORFK a vezess.hu kérdésére. Ez összesen 411 javítás a VÉDA-rendszer 525 darab sebességmérőjén egy év alatt, amiből 160 mobil készülék, 365 pedig az utak fölé szerelve ellenőrzi a járművek tempóját. A javítások száma viszont csak nem akar csökkenni a mérések kezdete óta, évente tartósan félezer környékén mozog, vagy jóval a fölé ugrik - értékel a vezess.hu. A VÉDA-rendszer mobil készülékeit "hosszú tesztüzemmód" után 2015 márciusában, a fixeket pedig bő egy évvel ezután, 2016 áprilisában élesítették. A 14,5 milliárd forintos EU-támogatásból gründolt rendszer hosszú próbaidejét nem követte hibátlan működés, ugyanis nem csak tavaly, hanem az azt megelőző két évben is rengeteg alkalommal kellett szerelni a készülékeket, vagy kicserélni bennük valamit. Eközben 2018-ban volt olyan szupertraffipax, amely meghibásodás miatt 5 napra kiesett a rendszerből, holott abban az esetben a javítás (egy kameracsere) mindösszesen 2 órát vett igénybe. 2017-ben pedig előfordult 20 napos kiesés is, mivel forgalomterelést kellett előzetesen megrendelni a javítás érdekében. 2018-ban 5 napra, míg 2017-ben 20 napra is kiesett hiba miatt traffipax a rendszerből. A vezess.hu megkérdezte az ORFK-tól, hogy mennyibe kerültek a garancia lejárta utáni javítások, ám ezt a rendőrség nem árulta el. "A KKEP eszközök üzemeltetését és javítását a garancia lejártát követően is az ARH Informatikai Zrt. végzi; az ORFK és a cég szerződése alapján átalánydíjas elszámoláson alapuló szolgáltatás keretében" - írták.


(napi.hu)

2019.01.22 09:34

KINCSTÁR; GIRO Zrt.: Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Több, egymástól független forrásból úgy értesült a Népszava, hogy megtalálták a későn érkező nyugdíjak felelősét, és leváltották Gondán Csabát, a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (Nyufig) szakmaiigazgató-helyettesét. Varga Mihály pénzügyminiszter az ügyben vizsgálatot rendelt el korábban, a vezető lefokozását hivatalosan azonban egyelőre nem erősítette meg a szervezet. Sajtóinformációk szerint a nyugdíjak utalásával azért késtek, mert a kincstárnál véletlenül rossz értéknappal küldték be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg január 11-én reggel a nyugdíjak a folyószámlákra. Azóta utalták a nyugdíjakat. A több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász, Gondán Csaba pedig alacsonyabb beosztásba kerül a hírek szerint.


(hvg.hu)

2019.01.22 09:30

MAL Zrt.: Februárban hoznak ítéletet a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában

Február 4-én hoz ítéletet a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék. A január 21-ei tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak mindegyike ártatlannak vallotta magát. A megismételt elsőfokú eljárás 2017. december 11-én kezdődött, az ügyészség különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás, halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indítványozta a vádlottak bűnösségének kimondását. Bizonyítottság hiányában két vádlott felmentését kezdeményezték, őket korábban a katasztrófa utáni értesítési (segítségnyújtási) kötelezettség elmulasztásával vádolták. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat. A Veszprémi Törvényszék első fokon 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette a vádak alól. Álláspontja szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot és új eljárást rendelt el, amelynek lefolytatására a Győri Törvényszéket jelölte ki. Az elsőrendű vádlott, Bakonyi Zoltán, a cég egykori vezérigazgatója a január 21-ei tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólalva azt hangsúlyozta, hogy a 2010. október 4-én bekövetkezett tragédia ellen nem tudtak tenni semmit, mert az nem volt előrelátható. Ezt számos szakértői vélemény is kimondta - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a vád az eljárás során folyamatosan változott, s a közvetlen bizonyítékok köréből átcsúszott a közvetett bizonyítékok alkalmazásához. "Valós emberi és csapategységbe kovácsolt minket a vádhatóság, ami a katasztrófa előtt csak munkakapcsolat volt" - fűzte hozzá. Az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak mindegyike együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és azoknak, akiket a vörösiszap-katasztrófa valamilyen formában érintett. Kiemelték, hogy a történtek életük végéig elkísérik őket, s kérték bűncselekmény hiányában történő felmentésüket.


(Magyar Hírlap)

2019.01.22 09:25

Colas Alterra Zrt.: Korszerűbb világítást kap a Városliget

A Liget Budapest Projekt keretében folytatódik a Városliget rekonstrukciója, 2,5 milliárd forint értékben újítják fel a park útjait, építenek ki korszerű közvilágítást. Az uniós közbeszerzési értesítőre hivatkozva a Magyarépítők.hu számolt be róla, hogy a Colas Alterra Építőipari Zrt. többek közt az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Mihály út közötti területen a meglévő utak és sétányok burkolatának elbontását végzi el. A kivitelezési munkálatok részét képezi a létesítendő utak és sétányok nyomvonalán az új útburkolatok létrehozása is. A park területén összesen több mint 11 ezer négyzetméternyi aszfaltburkolatot építenek meg, ezenkívül kiépítik a csatorna- és elektromos hálózatot. A projekt keretében az utak és sétányok mentén közvilágítást alakítanak ki, ennek részeként 290 korszerű lámpaoszlopot helyeznek el. A beruházás részeként további tájépítészeti feladatokat és zöldfelület-rendezési munkákat is elvégeznek majd.


(Magyar Idők)

2019.01.22 09:21

AUDI HUNGARIA Zrt.; AHFSZ: Ismét visszadobták az Audi bérajánlatát

Továbbra sincs megegyezés az idei bérekről az Audinál: a cégvezetés legújabb, január 20-án átadott ajánlatát január 21-én ismét elutasította az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) sztrájkbizottsága - írja a Népszava. "Elvárjuk, hogy a munkáltató érdemi ajánlatot tegyen, ne csak a számokat rakosgassa jobbról balra. Az új ajánlat azonban lényegi elmozdulást nem tartalmaz a korábbiakhoz képest, még a megegyezésre való törekvés szándéka sem érződik rajta" - mondta a lapnak Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese. Az ajánlat tartalmáról titoktartási kötelezettsége miatt részletesen nem beszélhet. Január 18-án az Audi győri gyárában a dolgozók két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, amelyben mintegy 4 ezer dolgozó - lényegében a délelőttös műszakra beosztott összes munkavállaló - részt vett. A szakszervezet és a vállalat vezetése ugyanis hónapok óta nem tud megállapodni az idei évre vonatkozó béremelés mértékéről. Előbbi 18 százalékos béremelést és cafeterianövelést szeretne 2019-re, utóbbi 10+10 százalékos bérfejlesztést ajánl két évre vonatkozóan. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e újabb sztrájkot Csalogány György azt mondta: a kollektív munkaügyi vita során 7 napos egyeztetési kötelezettséget írnak elő a hatályos jogszabályok, ami alatt egyszer, maximum 2 órán keresztül lehet sztrájkolni. Hogy lesz-e újabb sztrájk, arról csak azt követően lehet nyilatkozni, ha lejár ez az idő. Addig tárgyalás útján, az eredeti ajánlatot fenntartva igyekeznek érdemi elmozdulásra rábírni a vállalatvezetést.


(napi.hu)

2019.01.22 09:16

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.; Garage Kft.; Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft.: Drágult az építkezés a Millenárison

A Millenárison a mélygarázs és a közpark építése 10 milliárd 598 millió forintról 11 milliárd 22 millió forintra drágult, az előre nem látható körülmények miatt. A több mint 400 millió forint többlet a kivitelező West Hungária Bau Kft.-t és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-t illeti. Az építési szerződés módosítását az ajánlatkérő Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A tendert még 2017 nyarán írták ki, akkor vállalta el a cég a munkát a becsült 8,5 milliárd helyett 10,6 milliárdért. A mostani módosításról mindössze annyi szerepel a közleményben, hogy arra olyan körülmények miatt került sor, amelyeket a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre.


(napi.hu)

2019.01.22 09:14

Takarék Jelzálogbank Nyrt.: Felminősítést kapott a Takarék

Javította a Takarék Jelzálogbank fő osztályzatait január 21-én a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő január 21-én este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B1"-ről "Ba3"-ra emelte a pénzintézet forint- és devizabetét-állományának hosszú távú besorolását, és az osztályzat kilátását az eddigi stabilról további felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította. A Moody’s egyidejűleg "b3"-ról két fokozattal "b1"-re emelte a Takarék Jelzálogbank alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA), és "b2"-ről "b1"-re a kiigazított BCA minősítést. A BCA mutatóval a Moody’s a bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével. A hosszú távú partnerkockázati megítélés (Counterparty Risk Assessment, CRA) mutatóját a hitelminősítő "Ba1(cr)"-re javította az eddigi "Ba2(cr)"-ről. A hosszú távú partnerkockázati besorolást (Counterparty Risk Ratings, CRR) a Moody’s "Ba2"-ről "Ba1"-re emelte. A Moody’s elsősorban a Takarék Jelzálogbank rövid távú átalakítási tervei által a pénzügyi profilra gyakorolt várható hatásokkal indokolta a felminősítési döntéseket.


(profitline.hu)

2019.01.22 09:11

ZALASZÁM Kft.; ZAC: Folytatódik az atléták és a cég együttműködése

Több mint másfél évtizede tart a gyümölcsöző együttműködés a Zalaszám Informatika Kft. és a Zalaegerszegi Atlétikai Club (ZAC) között. Az érintettek január 20-án tizenhatodszor írták alá a szerződést, melynek értelmében előbbi névadó szponzorként segíti utóbbi munkáját. Dr. Szász Péter, a Zalaszám ügyvezető igazgatója kiemelte: ha a felek együttműködésében lenne bármilyen problémás körülmény, az több mint másfél évtized alatt már biztosan felszínre került volna. Rámutatott: cégüknek rendkívül szimpatikusak a ZAC folyamatosan kiváló eredményei, és az is, hogy a klubban rengeteg fiatal sportol. A Zalaszám-igazgató és a ZAC-elnök írta alá a szerződést, és előbbi részéről elhangzott: nem kizárt, hogy a cég feltűnik a két említett nagy idei verseny támogatói közt is.


(zaol.hu)

2019.01.22 09:06

Talentis Group Zrt.; Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt.; ZÁÉV Zrt.: Megszerezték a ZÁÉV-et

A Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), hogy egyedüli közvetlen irányítást szerez a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett – írja a napi.hu a a GVH honlapja alapján. A vagyonkezelő Pannon Speed a tulajdonosa a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek és annak szintén építőipari tevékenységet végző leányvállalatainak. A Talentis Group Zrt. Mészáros Lőrinc érdekeltsége.


(24.hu)

2019.01.22 09:04

Skála-Coop Zrt.; SGF Befektetési Kft.: Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok

Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét. A cégbírósági adatok alapján a Skála-Coop Befektetési Zrt. alaptőke-leszállításának célja, illetve oka a tőkekivonás. Erről többet az mfor.hu érdeklődésére Somfai Róbert, a tőkeleszállítás előtt 66,67 százalékos pakettet birtokló SGF Befektetési Kft. fő tulajdonosa nem kívánt mondani. A Skála-Coop Befektetési Zrt. a legutóbbi, nyilvánosan elérhető adatok szerint 2017 végén még mindig 1,75 milliárd forint nettó értékű ingatlan felett diszponált, emellett tíz leányvállalattal rendelkezett, nemcsak Magyarországon, hanem Horvátországban, Szlovákiában és Ukrajnában. Ezek együttesen 4,7 milliárdos könyv szerinti értéken szerepeltek a cég beszámolójában. A Skála-Coop saját tőkéje 2017 végén 8 milliárd forintra rúgott.


(privatbankar.hu)

Következő 5