ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

2022.01.21

TÖMB 2002 Kft.: Felújítják a komádi klubépületet

A hajdúböszörményi székhelyű TÖMB 2002 Szolgáltató Kft. nyerte a városvezetés által kiírt közbeszerzést, így ez a cég újíthatja fel Komádiban a klubépületet. A Fő utca 81. szám alatti, 253 négyzetméter hasznos alapterületű épület egyes helyiségeinek alaprajzi átalakításával, rendeltetésváltásával alakítják ki az új funkciót. A három ajánlattevő közül a TÖMB kínálta a legkedvezőbb árat, így az önkormányzattal január 18-án megkötött szerződés értelmében 72 millió forintért végzik el a munkákat. A régi klubépület új bejárati előlépcsőt és nagyobb méretű teraszt kap, a vizesblokkokat elbontják, helyettük újakat alakítanak ki, cserélik a nyílászárókat, az energetikai hatékonyság növelése érdekében az épület homlokzatát hőszigetelik, bent új padló- és falburkolatok készülnek. Az átalakítás keretében az épület elektromos és gépészeti rendszerét is modernizálják.


(civishir.hu)

2022.01.21

Lajoskomáromi Győzelem Kft.: Elárulta a titkot a magyar gazda: így tud magas hozamokat elérni minden évben

A Lajoskomáromi Győzelem Kft. a hagyományos szántóföldi kultúrák mellett cukorrépa-, mák-, étkezési napraforgó-, valamint vetőmagnak kukorica- és búzatermesztéssel foglalkozik, mindezt modern gépparkkal, és 15 kombájnnal végzik. Hozzávetőlegesen 8000 hektáron gazdálkodnak, ebből 3100 hektár saját terület, 2000 hektáron teljeskörű szellemi-fizikai bérmunka, 3000 hektár pedig részleges bérmunka folyik – mondta Csepregi Attila, a cég ügyvezetője. Az ötéves termésátlagot figyelembe véve elmondható, hogy a térségben ugyan szoros a verseny, a cég folyamatosan benne van az élmezőnyben a hektáronkénti 12 tonnás kukorica, 9 tonnás búza, illetve 3,8 tonnás olajos napraforgó termésátlagaival. A cég nagy figyelmet fordít a folyamatos fejlesztésre, így általánosságban elmondható, hogy a nagy gépek, a jelentős darabszám és a magas üzemeltetési költségek jellemzik a vállalkozást. Egyik fő céljuk az, hogy növeljék az öntözött területek nagyságát, ezért tavaly a helyi gazdákkal egy öntözőközösséget létesítettek – mesélte Csepregi Attila, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év növénytermelője" kategória egyik jelöltje volt. Jelenleg 250 hektáros öntözőkapacitással rendelkezünk. Távolabbi célunk az, hogy ezt jelentősen növelni szeretnénk - árulta el Csepregi Attila.


(168ora.hu)

2022.01.21

D-PROFIL KFT.; NIF Zrt.: Biztonságosabbá tesznek egy kereszteződést Komádinál

Nettó 286 millióért a D-PROFIL Kft. építheti át azt a 4219-es és a 4222-es utak Komádi külterületén található csomópontját; a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. és a debreceni cég képviselői az erről szóló vállalkozási szerződést. A kereszteződést mintegy 1550 méter méternyi szakaszon újítják fel, de a munkálatok nem érintik a Kendergyári Sebes-Körös hídjának pályaszerkezetét. A beruházás célja a balesetveszélyes csomópont biztonságosabbá tétele. A munka elvégzésére 60 napja van a kivitelezőnek. január 7-én írták alá közbeszerzés útépítés Komádi Hajdú-Bihar Két hónapig tart majd a munka.


(civishir.hu)

2022.01.21

SK Battery Manufacturing Kft.: Veszélyes anyag szivároghatott a komáromi akkumulátorgyárban

Több dolgozót kórházba kellett szállítani, miután üzemzavar történt szerdán az egyik komáromi akkumulátorgyárban, a dél-koreai SK Innovation, illetve az érdekeltségében álló SK Battery Manufacturing Kft. üzemében – tudtuk meg. Mint arról beszámoltunk, szerdán csak annyit közölt a katasztrófavédelem, hogy több dolgozó rosszul lett, méréseket kezdtek, és az üzemzavar nem veszélyezteti a lakosságot. A gyár arról tájékoztatott, hogy január 19-én az SK Battery Manufacturing Kft. 12 dolgozójának volt egészségügyi panasza, és őket azonnal kórházba szállították. Legtöbb munkatársukat kivizsgálták, és mivel egészségügyi probléma nem állt fent náluk, azonnal hazaengedték őket. Az üzemzavarral kapcsolatban a gyár annyit írt, hogy a tűzoltóság a helyszíni szemle során semmilyen eltérést nem talált, ennek megfelelően szerda délután a hatóságok engedélyezték a bejutást az épületbe, a gyár a megszokott módon működik tovább. Kiemelték, hogy fontosnak tartják munkatársaik egészségét és a biztonságos munkakörülményeket, illetve hogy a jövőben is szorosan együttműködnek az illetékes szervekkel a vizsgálatok során.


(24.hu)

2022.01.21

AUTOLIV Kft.: Újabb autóipari szereplővel kötött megállapodást a kormány

A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Autoliv autóipari vállalattal, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés ütemének fenntartásához és a magyar beszállítók szerepének erősítéséhez - jelentette be január 20-án Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a 91. vállalat, amellyel a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött. A svéd vállalat aktív és passzív autóipari biztonsági rendszereket és kiegészítőket gyárt. Világpiaci részesedése a légzsákok piacán 42 százalékos, a biztonsági övek piacán 44 százalékos, a kormányművek piacán pedig 37 százalékos volt 2020-ban. A cég valamennyi jelentős autógyárnak beszállít, a világ 27 országában 64 üzemmel van jelen. Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. 1800 embernek ad munkát Sopronkövesden, és ennek nyomán mára Magyarország a világ ötödik legnagyobb biztonsági övexportőre, a globális kivitelből mintegy 10-11 százalékkal részesül. A cég árbevétele 2020-ban elérte a 17,64 milliárd forintot, amelyből 0,485 milliárd forintos eredményt realizált. Az Autoliv egy svéd autóbiztonsági beszállító, amely világszerte az összes nagy gyártó számára értékesíti termékeit. Vegyes vállalataival együtt az Autoliv több mint 68 000 alkalmazottat foglalkoztat 27 országban, akik közül 5700-an foglalkoznak kutatással, fejlesztéssel és tervezéssel.


(napi.hu)

2022.01.21

Oberbank AG Magyarországi Fióktelep: Több tisztességtelen szerződési kikötést találtak egy magyarországi banknál

Banki általános szerződési feltételek érvénytelenségét állapította meg az Oberbanknál a bíróság az ügyészség keresete nyomán. A Pest Megyei Főügyészség a fogyasztók jogainak védelme érdekében egy Magyarországon működő bank fogyasztókkal való szerződések megkötése végett alkalmazott általános szerződési feltételeit vizsgálta meg, és több tisztességtelen szerződési kikötést talált. Az ügyészség pert indított a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének megállapítása iránt - adta hírül a főügyészség. A bejelentés szerint az ügyészi kereset alapján indult perben hozott jogerős bírósági ítélet megállapította: tisztességtelen az olyan kikötés, amely alapján a bank olyan kötelezettség elmulasztása esetén, amelynek nincsenek komoly következményei, drasztikus és szükségtelen jogkövetkezményekkel élhet, így felmondhatja azonnali hatállyal a szerződést (például a munkabér folyószámlára utalásának elmulasztása, egyéb szerződéses kötelezettségek megsértése). Több olyan kikötés is volt a szerződési feltételekben, amelyek úgy jogosították fel a bankot a szerződés egyoldalú módosítására, hogy a fogyasztó a szerződés megkötésekor nem láthatta előre, hogy milyen feltételek esetén, és milyen mértékben kerülhet sor további terhek rá történő áthárítására. A bíróság szerint e kikötések súlyosan megbontották a fogyasztók hátrányára a jogok és kötelezettségek egyensúlyát, ezért ezek érvénytelenségét is megállapította. A bíróság tisztességtelennek ítélete meg, ezért érvénytelennek nyilvánította azt a feltételt is, amely alapján a bank által postai úton megküldött iratokat a postára adást követő 5. napon kézbesítettnek kellett tekinteni olyan esetekben is, ha a fogyasztón kívül álló okból nem kerülhettek kézbesítésre. A banki általános szerződési feltételekben ki volt kötve, hogy az ügyfél és a bank közötti bármely vitás kérdés eldöntésére indult peres eljárás lefolytatására a Budapesti XVIII. XIX. kerületi bíróság, és a Kecskeméti Törvényszék illetékes. A bírósági ítélet szerint ezek a kikötések jogszabályba ütköznek, és egyben tisztességtelenek, mert korlátozzák a fogyasztó igényérvényesítési jogát, ugyanis egy kizárólagosan illetékes bíróság előtt való megjelenés időben és költségben jelentős és aránytalan teherrel járhat, amely visszatartó hatása révén arra indíthatja a fogyasztót, hogy lemondjon a bírósághoz fordulás lehetőségéről vagy a bírósági jogvédelem lehetőségéről. Az ügyben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla – amely előtt már a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség képviselte az ügyészi álláspontot - jogerős döntésével az említett szerződési feltételek érvénytelenségét minden fogyasztó által kötött szerződésre kiterjedő hatállyal megállapította. A bíróság kötelezte a bankot, hogy az ítéletről közleményt tegyen közzé a saját honlapján három hónapra. A közlemény az Oberbank honlapján érhető el.


(napi.hu)

2022.01.21

IKEA Lakberendezési Kft.: Növekedett az IKEA és további bővítést tervez a szolgáltatások és találkozási pontok terén

A 2021-es pénzügyi év számos kihívást tartogatott a Covid–19 világjárvány miatt, az IKEA 109 milliárd forint teljes kiskereskedelmi forgalommal zárta az időszakot. Ez a megelőző évhez képest majdnem 12%-os növekedést jelent. Az online kereskedelem iránti érdeklődés növekvő trendje is megmaradt, a teljes értékesítés 19,3%-a az online térben történt, mely 6%-os növekedés a 2020-as pénzügyi évhez képest. 2022-ben az IKEA új formátumú pop-up stúdiók megnyitását tervezi két Budapesten kívüli nagyvárosban, valamint további digitális megoldások bevezetését a még jobb vásárlói élmény érdekében – derül ki az IKEA 2021-es jelentéséből.


(profitline.hu)

2022.01.21

Kende Gastro Zrt.: Mesterséges intelligencián alapuló bisztró nyílt Budapesten

Pénztármentes kávézót nyitott tavaly év végén Budapesten a Kende Gastro Zrt; a családi vállalkozás alapítója sikeresnek nevezte az első magyarországi automata bisztrót, és megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen működő üzlet kasszamentessé alakítható. Kende Gábor az MTI érdeklődésére elmondta, a Kende Gastro Zrt. tavaly márciusban írt alá teljesen automata üzletek kiépítésére kizárólagos, Magyarországra szóló együttműködési megállapodást az AiFi amerikai startuppal. A technológiát 2018-ban fejlesztette az Amazon, majd több startup cég is foglalkozni kezdett hasonló rendszerek kiépítésével. A Kende Gastro számos céget megvizsgált, mielőtt az AiFi-t kiválasztotta. A technológia szabadalma így az AiFi-é, a magyar családi vállalkozás pedig az egyik európai forgalmazója, magyarországi kizárólagos joggal. A technológiával felszerelt automata üzletekben nincs szükség pénztárosra, kamerákkal követik nyomon a vásárlást és azonosítják be a polcról levett termékeket, az üzletek pedig a nap 24 órájában üzemeltethetők. A rendszer a polcról levett termékeket virtuális kosárba teszi, majd az ellenértéket automatikusan leemeli az applikációba elmentett bankkártyáról - ismertette. A Kende Gastro tavaly év végén az Agora Budapest irodaházban nyitotta meg az első pénztármentes bisztróját, amely mintaboltként szolgál a technológia bemutatására - mondta a vezérigazgató. Hozzáfűzte, hogy ez az üzlet nem bevételközpontú, sokkal inkább az érdeklődő partnerek számára nyújt tárgyalási helyszínt, ahol közvetlenül megismerhetik a rendszert és annak működését.A rendszer és az egység kialakítása mintegy 60 millió forintba került, a cég jóformán egy üres bérleményből alakította ki az ultramodern technológiával üzemelő bisztró-kávézót. Elmondta, hogy három formában szeretnék a technológiát Magyarországon bevezetni. Elsőnek nevezte a "jelentős számú", már ajánlatot kért partnerek elképzeléseinek megvalósítását. A második egy franchise hálózat kiépítése, a harmadik pedig a további saját üzletek megnyitása. A kialakítás költségéről azt mondta, hogy egy 20 négyzetméteres szabványos alapterületű és berendezésű konténerüzlet kulcsrakészen, körülbelül 40 millió forintba kerül. A cégeknek szakmai tanácsadást nyújtanak a helyszínválasztással kapcsolatban, biztosítják az intelligens kamerarendszer technológiájának telepítését és beüzemelését. Ezen túl a működés során folyamatos IT-támogatást nyújtanak, továbbá kiértékelő jelentéseket a forgalomról, a vásárlókról és a vásárlás körülményeiről.


(origo.hu)

2022.01.21

VÖRÖSKŐ Kft.: Jó évet zárt az Euronics

Az Euronics kiskereskedelmi árbevétele több mint 11 százalékkal, 71 milliárd forintra nőtt tavaly az előző évhez képest, ez a műszaki áruházlánc történetének eddigi legnagyobb éves forgalma - közölte a vállalat január 20-án az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a magyar tulajdonú vállalatnál a webshopon keresztül elért forgalom csaknem 20 százalékkal meghaladta a 2020-as teljesítményt; ezzel együtt az árbevétel döntő része a 64 szaküzletből álló országos üzlethálózaton keresztül zajló értékesítésekből származott, ami szintén kétszámjegyű növekedést mutat az előző évhez képest. Az értékesítés megyei bontását vizsgálva a legnagyobb árbevétel Pest megyéhez köthető, Budapest nélkül is csaknem 12 milliárd forint forgalmat ért el a cég ebben a régióban. Második legnagyobb forgalma a fővárosban, a harmadik Győr-Moson-Sopron megyében volt a vállalatnak. A legnépszerűbb termékek terén nem történt változás az előző évhez képest. Az árbevétel alapján változatlanul a 32 col (81 cm) fölötti tévék voltak a legkeresettebbek tavaly, majd az előltöltős mosógépek és a kombi, alulfagyasztós hűtőszekrények következtek. A közleményben Fazekas Bálint, az Euronics kereskedelmi ügyvezető igazgatója kifejtette: 2020 pandémiás nehézségeiből tanulva sokkal hosszabb távra terveztek előre, és növelték beszerzésüket, amikor erre lehetőség nyílt. A vállalat új termékkategóriákkal is bővítette kínálatát. A 2020-ban bevezetett kert és barkács termékkör 2021-re a céges növekedés egyik motorjává vált, a kategória árbevétele több mint ötszörösére nőtt az előző évhez képest - közölték. Az új, az e-mobilitás kategóriájába tartozó e-bike termékekből mintegy 1200-at adtak el 2021-ben. Az új sikertermékek között említik a drogéria és vegyiáru cikkcsoportot, és a közlemény szerint nagy reményeket fűznek az év végén bevezetett sport és játék kategóriákhoz is. A kereskedelmi ügyvezető igazgató jelezte: céljuk, hogy ha valaki vásárol egy háztartási gépet, egyből megvásárolhassa az ahhoz kapcsolódó kiegészítő és kapcsolódó termékköröket is.


(napi.hu)

2022.01.21

BÁV FAKTOR Zrt.: Jelentős piacbővülésre számít a társaság

Jelentős bővülés előtt állhat a belföldi faktoringpiac, a növekedési kilátások felülmúlják minden más pénzügyi terület lehetőségeit - közölte a BÁV Faktor Pénzügyi Zrt. az MTI-vel január 20-án. A faktoringcég az elmúlt másfél-két év piaci tapasztalataira alapozza várakozásait. A közlemény szerint a faktorálást, vagyis a követelések átvételét felértékeli, hogy egyre gyakoribb a hosszú, akár 90 napos fizetési határidő. Sok vállalkozásnak okoz gondot, ha csak hónapok múlva kapja meg a pénzét, ezért faktoringcégeknek adják el a számláikat - írták. A fellendülést a Magyar Faktoring Szövetség beszámolója is igazolja. Az utolsó, 2021 harmadik negyedévét összesítő adatok szerint a belföldi faktoringforgalom 12 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, megközelítve a 2590 milliárd forintot. 2020-ban még az egész éves forgalom volt 3226 milliárd forint, és már ez is 23 százalékkal meghaladta a 2019-es összeget. A közlemény szerint a bővülési lehetőséget ügyfélbarát termékfejlesztésekkel lehet kihasználni. A BÁV Faktor például a teljes faktorálási folyamatra kiterjedő, online ügyintézési megoldást vezetett be, így arra számít, hogy a növekedési folyamat élére kerülhet. A forgalom az idén 50 százalékkal is emelkedhet - tették hozzá az MTI kérdésére. A BÁV Faktor Pénzügyi Zrt. Magyarország legnagyobb bankfüggetlen faktorcégeként mutatkozik be a honlapján. Utolsó, 2020-as beszámolójuk szerint 207 millió forinttal majdnem megkétszerezték az éves eredményüket, ugyanis 2019-ben még alig 107,5 millió forint volt a nyereség. 2018-ban még nem érték el a 92 millió forintot, 2016-ban pedig még csak 66 millió forintnál tartottak.


(profitline.hu)