ajax placeholder
Hu | En

Kérjük várjon.


Hírek

2021.07.23

FKF Nonprofit Zrt.: Nem lesznek okosabbak a budapesti kukák, pedig lehetnének

A szemétszállításért nem fizetők kiszűrését, a szolgáltatás hatékonyságának és színvonalának emelését, az optimális szemétbegyűjtő útvonalak kialakítását és hulladékmennyiségének csökkentését célozza többek között az a kísérleti program, amelyet július elején indított a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) három – II., X. és a XV. – kerületben, összesen 12 ezer fogyasztó bevonásával - írja a Népszava. A cég arra kérte az ingatlantulajdonosokat, hogy a nekik megküldött QR- kóddal ellátott matricát ragasszák fel a kukáikra. Az egyedi azonosítók révén nyomon követhető a szemét útja, a szolgáltató naprakész információt kap arról, hogy melyik kuka után fizetnek és melyiket ürítik feketén a kukások. Ilyenkor illegálisan, a hulladékszállítót megkerülve, illetve a kukásoknak zsebbe fizetve szabadulnak meg a szeméttől a lakás, üzlet-, étterem-tulajdonosok. Ehhez a gyűjtőedények mellett a kukásautókat is fel kell szerelni a megfelelő jelolvasóval. A szolgáltató nem csak arról kap képet, hogy mennyi hulladék termelődik a városban, de arról is, hogy az ügyfelek az általuk megtermelt hulladék valós mennyisége után fizetik-e a díjat. A projektindításakor adott becslések szerint több milliárd forint pluszbevételt is hozhatna az FKF konyhájára. Az "koskuka-rendszer Nyugat-Európa számos városában működik már. Az Európai Unió jelentős támogatást nyújt a tagországokban működő cégeknek a bevezetéshez. 2013-ban az FKF is sikerrel pályázott. A hivatalos néven rádiófrekvenciás edényzetazonosító rendszer kiépítésére az FKF akkori tájékoztatása szerint több mint 2 milliárdot szántak. Az új rendszer bevezetési határideje azonban egyre inkább kitolódott, így ma már csak a teszt lezárása várható az év végére.


(napi.hu)

2021.07.23

MÁV-START Zrt.: Az egyik leginkább kerékpárosbarát vasút a MÁV-Start Európában

A MÁV-Start a 4. helyezést érte el az Európai Kerékpáros Szövetség (European Cyclist Federation) 2020-as, egész Európát átfogó vizsgálatában, amely kerékpárosbarát szempontok alapján rangsorolt a kontinensen 69 vasúttársaságot, azt vizsgálva, mennyire egyszerű a kerékpáros közlekedés vonattal - közölte a vasúttársaság az MTI-vel július 23-án. Hozzátették, hogy a cég olyan fontos európai szolgáltatókat előzött meg, mint az ÖBB és a Deutsche Bahn. A MÁV-Start 50 pontból 34-et elérve lett a negyedik. A közleményben megjegyzik, hogy egyik szolgáltató sem érte el a maximális pontot, ami azt jelenti, hogy sok feladat áll még a vasúttársaságok előtt. Az egyes vonatokon átlagosan rendelkezésre álló kerékpáros helyek számában az elérhető legtöbb pontot szerezte meg a MÁV-Start, ezzel az elsők között szerepelt az NS-DB (IC Berlin), az SBB (Svájci Vasutak) és a Slovenske zeleznice (SZ, Szlovén Vasutak) mellett.


(turizmusonline.hu)

2021.07.23

SPAR Magyarország Kft.: Visszahívja egyik uborka savanyúságát a cég

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az általa forgalmazott Spar Miniuborka savanyúság 2-5 cm 680g/370g (minőségmegőrzési idő: 15.08.2023, tételazonosító: 21 062, gyártó: Szatmári Konzervgyár Kft.) terméket annak élelmiszerbiztonsági nem megfelelősége miatt a forgalomból kivonja.


(origo.hu)

2021.07.23

WEBSHIPPY Magyarország Kft.: Az Amazon is ilyen robotokat használ

A kiszervezett logisztikát kínáló Webshippy már huszonnégy, egyenként tonnás súlyt elbíró robottal hordozza az online boltok áruit a központjában. A startup automatizál mindent, amit csak lehet: a webshopok rendelései valós időben befutnak az ő rendszerükbe is, és új szolgáltatásukkal akár már aznap kézhez kaphatjuk őket. Perényi András és Vorobcsuk Zoltán e-kereskedelmi startupját 2016-ban alapították, cég azóta az Amazonéhoz hasonló robotokkal szerelte fel a raktárát, a tervek szerint a következő öt évben már Lengyelországban és további öt kelet-európai országban terjeszkedne. Emellett a startupba beszállt az egyik legnagyobb hazai logisztikai cég, a Trans-Sped. "Ha most idejön egy nagy nemzetközi partner és azt mondja, hogy le akarja fedni Kelet-Európát, akkor nem tud egy céggel leszerződni, ami hálózatként lefedi a régiót. Mi szeretnénk lenni az elsők, akik ezt kiépítik" – mondja Perényi András a Webshippy fóti raktárában. A startup most 1536 webshop rendeléseit kezeli. Egy hónap alatt átlagosan 100–150 ezer csomagot szállítanak ki. Nagyjából 2–3 termék van minden rendelésben. A nagyságrendileg másfél millió euróból beszerzett huszonnégy robot vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikál a rendeléseket kezelő szoftverrel. Ha új rendelés érkezik, akkor a megfelelő tárolópanelhez gurulnak és a csomagolási munkát végző munkatárs állomásához viszik azt a polcot, amin az áru található. Eddig a raktár dolgozói sétáltak a sorok között és szedték össze manuálisan a termékeket. Annak köszönhetően, hogy most a polcok jönnek oda a kiszedőállomásokhoz, már megduplázták a folyamat gyorsaságát. A raktárban most hetvenen dolgoznak. A robotizáció miatt senki nem veszítette el a munkáját, de a gépeknek köszönhetően a jövőben valószínűleg kevesebb új munkatársat fognak felvenni. A robotok most 1500 négyzetméternyi elkerített területen dolgoznak. A kapacitásuk napi 8000 csomag összekészítését teszi lehetővé. A terv az, hogy a jövő év elejéig megduplázzák a robotizált raktárterület méretét és a robotok számát. A masinák mozgásterére halandó nem teheti be a lábát. Ha mégis átmerészkedik a kapun, akkor a rendszer a biztonsági beállítások miatt automatikusan leáll. A robotok, ha lemerülőben vannak, elgurulnak maguktól a töltőállomásra. Tíz perc töltés után újra munkára készen állnak és két–három órát tudnak polcokat hurcolászni. Egy robot 250 kilogrammot és egy tonnát is elbír. Szintén idei újítás, hogy Webshippy Prio néven elindították a saját üzemeltetésű aznapi szállítási szolgáltatásukat. A délután 4 óráig megrendelt termékeket még aznap este 6 és 10 óra között kiszállítják. "Ez az idősáv tipikusan az, amikor más futárcég nem szállít és a vásárló is otthon van." A szolgáltatás szeptembertől lesz elérhető a cég összes partnere számára Budapest meghatározott kerületeiben, hamarosan pedig a teljes fővárosban is.


(forbes.hu)

2021.07.23

HUMDA Zrt.: Támogatási rendszert is létrehoz a kormány a fiatal autó- és motorversenyzők felkarolására

Támogatási rendszert hoz létre a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. annak érdekében, hogy felkutassa és felkarolja a legtehetségesebb magyar autó- és motorversenyzőket – jelentette be Palkovics László, aki minisztersége mellett az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos is. Palkovics arról beszélt, az ITM által alapított HUMDA Zrt. egyik legfontosabb törekvése az autó- és motorsport népszerűsítése és fejlesztése. Ennek érdekében alakították ki a nemzetközi szintű tehetségkutató és utánpótlásnevelési rendszert, melynek segítségével a lehető legtöbb fiatal "belekóstolhat az autó- és motorversenyzés világába". A program első pályázati időszaka várhatóan 2021 őszén indul, és kezdő szinttől nyitott lesz minden autó- és motorsport szakág versenyzője számára, mondta. Csaknem száz versenyzőről van információjuk, akiket támogatásra esélyesként kezelnek, mondta Michelisz Norbert, a HUMDA igazgatósági tagja.


(telex.hu)

2021.07.23

FŐMTERV Zrt.; BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.: Átépül a veresegyházi vasútvonal

Megkezdődik a Budapestet Veresegyház érintésével Váccal összekötő, 39 kilométer hosszú vasútvonal felújításának tervezése a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. társasággal megkötött szerződés alapján – tájékoztatta a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) július 22-én az MTI-t. A tervezési díj 3 milliárd 130 millió forint, amelyet európai uniós források felhasználásával a kormány biztosított a BFK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. konzorciuma számára. A korszerűsítéssel jelentősen nő a vonal kapacitása, helyenként második vágány épül, emelkedik a sebesség és megújulnak az állomások – ismertették. A tervező feladata döntés-előkészítő és megvalósíthatósági tanulmány készítése, a környezetvédelmi engedély megszerzése, emellett az engedélyezési terv, a kiviteli terv és a kapcsolódó tenderdokumentáció elkészítése, a jogerős építési engedélyek beszerzése. Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: modellezésük alapján a felújítást követően a veresegyházi vonalon az eddigiekhez képest háromszorosára nőhet az utasszám. Ez szerinte az északi agglomerációból jelenleg érkező autók tízezreitől kímélheti meg a fővárost és teheti kényelmesebbé az ingázást.


(index.hu)

2021.07.23

PMFC - Labdarúgó Nonprofit Kft.; S-Gast Kft.; Pécsi Sport Nonprofit Zrt.: Elkelt a PMFC, egy magáncég lesz a csapatot működtető kft. többségi tulajdonosa

A klub jövőjét minden bizonnyal hosszabb távon is meghatározó ügyletet hagyott jóvá július 22-én a pécsi önkormányzat Jogi és Ügyrendi Bizottsága, amely alapján az S-Gast KFT. többségi tulajdonába kerülhet a PMFC. A csapat kisebbségi tulajdonosa marad a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., lényeges fejlemény az is, hogy a klub működtetésében az önkormányzat is szerepet vállal. A pécsi közgyűlés nyári szünetet tart, a szervezeti és működési szabályzat értelmében ilyenkor átruházott hatáskörben a szakbizottságok hozhatnak meg bizonyos döntéseket a képviselők helyett. Ez történt csütörtökön is, amikor is megszavazta a Jogi és Ügyrendi Bizottság, hogy a PMFC - Labdarúgó Nonprofit Kft. nyolcvan százalékos tulajdonrésze augusztus elsejétől az S-Gast Kft-hez kerüljön. Az eddigi tulaj, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) tulajdoni hányada öt százalékra csökken, mivel az önkormányzat is megvett tőlük 15 százalékot, mindemellett a város a PMFC részére 200 000 eurónak megfelelő összegű támogatást nyújt. Az S-Gast Kft. György Tamás Hungast csoportjához tartozik, aki számára nem idegen terep a foci: évekig a Vasas utánpótlás akadémiáját működtette, majd az NB II-ben szereplő Siófok többségi tulajdonosa volt.


(pecsiujsag.hu)

2021.07.23

ÉLÉSKER KFT.; ConstructX Kft.: Egy új hipermarket építésébe fogott a Reál

Hárommilliárd forintot meghaladó összegből épít az Élésker Kft. új Reál üzletet Békéscsabán, az egykori kötöttárugyár helyén - jelentették be a leendő kiskereskedelmi egység helyszínén július 22-én sajtótájékoztatón. Az új Reál üzletek építészeti mintájául szolgáló épület 2100 négyzetméteres lesz, a legmodernebb alapanyagokból és technológiával épül. A kivitelező Konstrukt X. Kft. kialakít egy 800 négyzetméteres üzlethelyiséget is, amelyet bérbe adnak majd és egy 211 férőhelyes parkolót hat elektromos töltőhellyel, valamint 60 kerékpárnak elég tárolót - közölte Túri Zsolt, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója. Az első munkagépek idén júniusban vonultak fel a 12 ezer négyzetméteres területen, augusztus végén szeretnék elkezdeni az új, főleg könnyűszerkezetes épület alapozását, amelyet karácsonyig szeretnének teljesen felépíteni. Az új üzlet a tervek szerint egy év múlva nyit. Tyetyák Magdolna, a beruházó Élésker Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a beruházás végleges költsége még nem ismert, a tervezés ugyanis csak néhány lépéssel előzi meg a kivitelezést; a forrást saját erőből és banki hitelből biztosítják. Hozzátette, az Élésker Kft. több mint 400 munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele meghaladja a 9 milliárd forintot. 2005 óta a Reál-hálózat tagjaként, franchaise rendszerben 40 élelmiszerüzlet feladatait szervezi. Az egykori kötöttárugyár területét befektetési lehetőségként, valamint a kereskedelmi tevékenység erősítése érdekében vásárolták meg. Hozzátette: az új bolt megnyitásakor két üzletet bezárnak, az ott dolgozókat az új egységben foglalkoztatják tovább.


(napi.hu)

2021.07.23

FEJÉR-B.Á.L. Zrt.; Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.: Éttermet, látványteraszt és sportpályát is kap Felcsút

Még tavaly jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség egyedi döntése nyomán másfél milliárd forint a felcsúti idegenforgalom fellendítésére. A 24.hu cikke szerint a település az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére kapott támogatást. "A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felcsúti önkormányzat közpénzből éttermet, látványteraszt és sportpályát építtet a kisvasút felcsúti állomásánál kialakított csónakázótó mellé." A kivitelezést, amit Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. nyert el. Az önkormányzat 916,2 millió forintra becsülte a munkát, az ő ajánlatuk 915,9 millió lett. Mindez azt jelenti, hogy a tározóhoz megépítik az 594 négyzetméteres Tó éttermet, teraszokat, lépcsőket, valamint egy többfunkciós, lelátóval is ellátott sportpályát és egy feszítőrudas rendszerrel megtámasztott acél felszerkezetű gyalogos hidat is felhúznak.


(nepszava.hu)

2021.07.23

MOL Nyrt.: Az MNB félmillió forintra büntette a társaságot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Molt a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendeletben foglalt, a bennfentes információ nyilvános közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján július 22-én a vállalat. A tájékoztatás szerint az MNB megtiltotta, hogy a társaság a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendeletben foglalt, a bennfentes információ nyilvános közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket ismét megsértse.


(24.hu)