ajax placeholder
Hu | En

Kérjük várjon.


Hírek

2020.01.17

Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt.: Védelmi beszerzési ügynökséget alakít a kormány

Tervezettebbé, rendszerezettebbé, szakszerűbbé és átláthatóbbá teszi a kormány által irányított állami szervezetek védelmi és biztonsági beszerzéseit a központi ügynökség felállítása – áll az ügynökség közleményében. "A beszerzési folyamat megújítása egyaránt szolgálja az ország védelmi rendszerének hatékony korszerűsítését és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást. A Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. felett az állam nevében a tulajdonosi jogokat a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja" – írják. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) először MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zrt.-ként alapította meg, most az átnevezéskor 5-ről 55 millió forintra emelték a cég alaptőkéjét, és az igazgatóság elnöke, Dezső Sándor vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettese. Az állami tulajdonú Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) elsődleges feladata, hogy tervezetten, költséghatékonyan és transzparensen folytassa le a kormány irányítása, illetve felügyelete alatt álló költségvetési szervek, gazdasági társaságok, alapítványok védelmi és biztonsági beszerzéseit. "Az új típusú biztonságpolitikai kihívások miatt jelentősen megnőttek a kormányzat védelmi és biztonsági kiadásai, ami fokozott hatékonyságú eljárásrendet követel meg" – indokolta a központi beszerző szerv felállítását a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos Maróth Gáspár.


(hvg.hu)

2020.01.17

B Euro Car Kft.; BKK Zrt.: Új szolgáltatóval szerződik a BKK

Új szolgáltatót kapott a fővárosi tömegközlekedés, miután a B Euro Car Kft. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) tavaly májusban meghirdetett tenderét. A BKK felhívása közforgalmú autóbuszvonalak üzemeltetésére szólt bruttó költségtérítéssel, szolgáltatási keretszerződés keretében. A pályázati dokumentációban 1,38 millió (120 százalékos opcióval) éves vonali kocsikilométer szerepel – ez járművenként átlagosan 69 ezer vonali kocsikilométer 10 százalékos opcionális volumennel –, amelyet húsz új (másik húsz darab opciósan lehívható) beszerzésű szóló autóbusszal kell teljesítenie a nyertesnek. A konkrét vonalakról nincs információ, a kiírásban csupán az olvasható, hogy az ajánlatkérő döntése értelmében bármely budapesti viszonylat lehetséges a közigazgatás területén belül. A B Euro Carnak a menetrend szerinti járatokhoz magának kell biztosítania a járművek mellett a személyzetet is. A buszok típusát nem hozták nyilvánosságra, ám több szakmai fórumon is valószínűsítik, hogy Isuzu Citiport modellekről van szó. Ha az információ helytálló, akkor újabb márka gazdagítja a jövőben az eddig is már meglehetősen színes budapesti buszos flottát. A szerződés időtartama az előzetes kiírás szerint 96 hónap, amely további 24 hónappal meghosszabbítható a felek közös megegyezésével. A teljesítés minden bizonnyal az idén augusztustól indul, ekkor jár le ugyanis az a 48 hónapos megállapodás, amelyet erre a feladatra a VT-Arriva Kft.-vel kötött a BKK még 2014-ben.


(vg.hu)

2020.01.17

SPAR Magyarország Kft.: Lebomló virágcserepekkel csökkenti műanyagfelhasználását a SPAR

Az áruházlánc újabb zöld kezdeményezése, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban is kínál vásárlóinak dísznövényeket. A környezetbarát cserepek érdemben redukálják a vállalat műanyagfelhasználását. "Áruházláncunk 2020 januárjától 34 INTERSPAR hipermarketében nem műanyag alapú, lebomló cserepekben is kínál virágzó és levelével díszítő szobanövényeket, hajtatott hagymás virágokat és pozsgásokat. A tervezett eladások alapján vállaltunk ezáltal több mint 350 kilogramm műanyag felhasználását spórolja meg. Az újabb "zöld" lépésre az motivált minket, hogy a SPAR vásárlói egyre környezettudatosabbak, mi pedig felelős vállalatként küldetésünknek érezzük, hogy alternatívák felkínálásával a környezettudatos hozzáállást erősítsük"– mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője. A SPAR a hazai kereskedelmi láncok közül az elsők között alkalmazza átfogóan – és hosszú távon kínálatban tartva – a szobanövény-árucsoportban a környezettudatos megoldást. A SPAR kínálatában megtalálható a babérlevél, és a hajtatott hagymások lebomló cserépben, a broméliák kókuszrostban, a flamingóvirágok papírcserében, valamint a szukkulensek, azaz a szárazságtűrő növények kókuszrost-kaspóban, illetve 10 féle zöld szobanövény papírcserépben, amelyek 80%-ban vízállóak. A SPAR célja, hogy a bevezetett alternatív megoldásokkal a környezettudatosabb vásárlásra ösztönözze a vevőközönségét.


(profitline.hu)

2020.01.17

MÁV-START Zrt.: A MÁV csökkentené a mozdonyvezetők szolgálati idejét

A MÁV-START Zrt. haladéktalanul felülvizsgálja a mozdonyvezetők azon szolgálatait, amelyek ideje eléri a 12 órás határt annak érdekében, hogy a január 15-eihez hasonló eset a továbbiakban ne történhessen meg - áll a társaság közleményében. A január 15-én reggel Vácról a Nyugati pályaudvarra közlekedő S70-es személyvonat mozdonyvezetőjének a vonat vonalon elszenvedett késése miatt menet közben lejárt a 12 órás szolgálata, ezért Rákospalota-Újpest állomástól nem vitte tovább a vonatot, és leváltót kért. Ezt a Munka Törvénykönyve szerint, ami 12 órában maximalizálja a mozdonyvezetők munkaidejét, kötelessége volt megtenni. A MÁV-START Zrt. szakemberei már január 15-én megkezdték a szolgálatok felülvizsgálatát és áttervezték azokat, amelyek hasonló problémákat okozhatnának, kizárólag vonatkésések esetén. Ennek eredményeképpen a jövőben a vasúttársaságnál a szolgálati beosztások elkészítésekor hangsúlyosan törekednek majd arra, hogy a szolgálati idő 12 óránál rövidebb legyen, így hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Korábban Budapestet érintően négy olyan mozdonyvezetői szolgálat létezett, ahol ennyire feszes volt a szolgálati idő, de ezek átalakítását megkezdték a vasúttársaság szakemberei.


(civishir.hu)

2020.01.17

Neo Interactive Kft.; NeoPay Kft.: Új vezető a Neo Interactive-nál

Tavaly szeptembertől Pavláth Zita irányítja a Neo Interactive digitális kommunikációs és tartalomügynökséget. Benda Gergely, a neo korábbi operatív igazgatója ezzel párhuzamosan a Moneytou szolgáltatást működtető, projektcégként létrejött NeoPay Kft. ügyvezetőjeként folytatja munkáját, melynek mostanra megszűnt minden kapcsolata a Neo Interactive-val, miután Soós Gergely – aki mindkét vállalkozásban tulajdonos volt – novemberben eladta a NeoPay-ben lévő 50%-os részesedését. Pavláth Zita – aki a neo-t megelőzően az ACG reklámügynökség ügyvezetőhelyettes operatív igazgatójaként dolgozott – 20 éve van jelen a kommunikációs szakmában, ebből 6 évet töltött el integrált kommunikációban, 14 évet pedig digitális területen. Vezetői, cégépítői karrierjét a Kirowskinál kezdte – Magyarország legelső digitális account directoraként –, majd az Arcus Interactive szervezeti keretein belül felépítette a Publicis London budapesti hub-ját, ami 32 országot szolgált ki a CEE régióban digitális megoldásokkal. Később a Rebel Rouse tulajdonos ügyvezetőjeként 3 éven át az Effie listák élén állt a legtöbb döntős alkotással, egyebek mellett átvehette a Platina Effie-t 2011-ben a Volkswagen digitális kampányával. 2013-ban az ACG Digitalhoz váltott, ahol irányításának 5 éve alatt 16-ról 45 fősre növekedett az ACG digitális lába. Ezt követően léphetett az anyacég, az ACG ügyvezető helyettesi posztjára, ahol elsődleges feladata volt, hogy megtervezze és kialakítsa a 100 fősnél nagyobbra növekedett ügynökség szervezeti felépítését, az egységes felelősségi köröket és munkafolyamatokat Soós Gergely, a Neo Interactive tulajdonosa így összegezte a változásokat: "2020. februárjában tölti be a neo a 18. életévét, kvázi nagykorúvá válik. Ilyen sok évvel a háta mögött egy ügynökségre szerintem alapvetően két út várhat: bepunnyad vagy lépést vált. Mi utóbbi mellett döntöttünk tulajdonostársammal, Nagy Katival, és ennek köszönhető Zita érkezése és az én kiszállásom is a NeoPayből. Sok sikert kívánok Benda Gergőnek a Moneytou-val, remélem, fényes jövő elé néznek immár kockázati tőkebefektetővel is megerősödve, én azonban úgy döntöttem, hogy az üzleti életben a figyelmemet és energiámat a Neo Interactive-ra és – amiben csak igényli – az irányítópultnál ülő Pavláth Zita támogatására fordítom. Közel két éve már nem én vagyok a neo-ban az ügyvezető, és optimizmusra ad okot, hogy ez idő alatt bebizonyosodott, működik a cég az én operatív részvételem nélkül is. Tehát kvázi megvalósult a tulajdonosi és menedzsment funkciók elválasztása, ami a legnagyobb akadálya szokott lenni a tovább fejlődésnek. Innen indulunk tehát most, és a folytatásban nagy szerepe lesz Zita nem csak szakmai, hanem cégépítő tudásának, tapasztalatának is."


(mmonline.hu)

2020.01.17

Tamburmajor Invest Kft.; Magyar Telekom Nyrt.: Szállodát vásárolt a Balatonnál egy milliárdosokból álló csoport

Egy májusban létrehozott cégnek, a Tamburmajor Invest Kft.-nek adta el balatonkenesei szállodáját a Magyar Telekom - tudta meg a HVG. A cég tulajdonosai között több ismert magyar üzletember van. Legfőbb tulajdonosa és egyben ügyvezetője Varga Lajos, aki az őrzés-védelemre kiírt állami közbeszerzéseken taroló Valton Security őrző-védő szolgálat társtulajdonosa. A Tamburmajorban az üzletrészek 25-25 százalékát birtokolja még Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója és az építőipari milliárdos Varga Mihály cége, a KÉSZ Holding. A cég egytizede pedig a Tigra nevű informatikai vállalkozás tulajdonosáé, Vertán Györgyé. A vételárról annyit lehet tudni, hogy a Telekom 2,5 milliárd forintért hirdette az ingatlant. A Tamburmajor 1,4 milliárd forint fejlesztési kölcsönt vett fel az ingatlanügylethez a Budapest Banktól, és további egymilliárd forint beruházási kölcsönt az MNB növekedési hitelprogramjának keretében.


(444.hu)

2020.01.17

BRAMAC Kft.: Új ügyvezetővel kezdi a 2020-as évet a tetőrendszerek piacán meghatározó társaság

A tetőrendszerek piacán évtizedek óta meghatározó Bramac Kft. új vezető irányítása alatt kezdi meg a 2020-as évet. A 17 éves iparági szakmai tapasztalattal rendelkező új igazgató a BMI Szlovákia ügyvezetői teendői mellett tavaly év végén vette át a BMI Bramac és a BMI Villas márkákat forgalmazó Bramac Kft. vezetését. Kristián Šnírer kiemelte, a vállalatcsoport versenyelőnyét a folytonos innováció és a széles termék- és szolgáltatáskínálat jelenti: "A BMI Group egész Európában egyedülálló, hiszen kizárólag mi kínálunk átfogó megoldásokat valamennyi tetőszerkezetre – legyen az alacsony hajlásszögű tető, magas- vagy lapostetős rendszer." A régióra vonatkozó céljaikkal kapcsolatban hozzátette: "Szeretnénk a csoportban rejlő lehetőségeket kihasználva növekedni, megerősítve a piacon betöltött pozíciónkat. A magyar építőipar a szabályozói környezet és a külső tényezők erős hatása miatt igen változékony, de fel vagyunk készülve az várható fordulatokra is." Kristián Šnírer a BMI Group, Európa legnagyobb tetőrendszereket és vízszigetelőanyagokat gyártó vállalatcsoportjánál 15 évet töltött menedzseri és vezetői pozíciókban. 2017 óta a BMI Slovakia ügyvezetőjeként és értékesítési vezetőjeként dolgozik.


(profitline.hu)

2020.01.17

VIKÖTI Kft.; UNITEF’83 Zrt.; NIF Zrt.: Új buszpályudvar lesz Kecskeméten

Két cég, a helybeli Viköti Mérnök Iroda Kft., valamint a fővárosi székhelyű UNITEF’83 Zrt. tervezheti meg a kecskeméti intermodális csomópontot, amely gyakorlatilag az új buszpályaudvart jelenti. A tervezési díj nettó 488 millió forint. A közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. Az elvégzendő feladat része a Noszlopy Gáspár parkban található helyi és helyközi buszpályaudvar elbontásának a tervezése. Az új buszpályaudvart a vasútállomás épületéhez közelebb kell kialakítani. Emellett egy új kiegészítő utasforgalmi épületet is meg kell tervezni. A buszpályaudvari részen a gyalogos-kerékpáros felüljáróhoz kapcsolódó, mintegy 200 négyzetméteres utasvárót kell kialakítani. A buszok tárolásához 21 helyközi és 16 helyi járatot kiszolgáló, hátramenet nélkül használható - fűrészfog jellegű - megállóhelyek kialakítását kell megtervezni. A rövidtávú busztároló a meglévő helyszínen lesz. A buszpályaudvartól délre, 200 férőhelyes új P+R parkolót kell tervezni. A nyertesekkel január 6-án kötött szerződést a NIF.


(napi.hu)

2020.01.17

SZABOLCS CINEMA Kft.: A Balaton térségének legnagyobb mozija nyílt meg Gyenesdiáson

A Balaton térségében a legnagyobb befogadóképességű, újonnan kialakított mozi nyílt meg január 16-án csütörtökön Gyenesdiáson. A Keszthely határában lévő Liget Plázában, a mintegy 20 éve kialakított, de eddig be nem fejezett kéttermes mozit a nyíregyházi Szabolcs Cinema Kft. csaknem 250 millió forintos beruházással nyitotta meg. Iván László, a cég ügyvezetője a megnyitón elmondta: a 300 személyes nagytermet és a hamarosan megnyíló 120 személyes kisebb termet a 3D-s filmekhez is alkalmas legkorszerűbb vetítés- és hangtechnikával szerelték fel, székei pedig az átlagosnál is szélesebbek. A tulajdonos az MTI kérdésére hozzátette: Kisvárdán és Fehérgyarmaton üzemeltet filmszínházakat, de a keleti országrészben hordozható vetítőkkel még csaknem tíz településen vetít mozifilmeket. Arra még évekkel ezelőtt figyelt fel, hogy Keszthely térségében nem üzemel egész éven át nyitva tartó mozi, az új vetítőhelynek helyet adó épületrészt végül egy felszámolási eljárás után vásárolta meg.


(origo.hu)

2020.01.17

NHKV Zrt.: Módosult a kukaholding díjfizetési rendelete

Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter január 21-i hatállyal módosította a kukaholding által a szolgáltatóknak fizetendő díjról szóló, 2016. májusi rendeletet. A kukaholding a jövőben a saját - a beszedett díjakon felüli - forrásaiból is fizethet a közszolgáltatóknak, akik viszont félévente kérhetik a költségeik felülvizsgálatát. A módosítást a január 16-án csütörtökön este megjelent Magyar Közlöny tartalmazza. A rövid jogszabály szerint a koordináló szerv - a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt., közismert nevén a kukaholding - a szolgáltatóknak nem csak a beszedett díjakból, hanem az ezen felül rendelkezésére álló forrásaiból is fizethet a közszolgáltatóknak. A kormány egy tavaly decemberi határozatában 1 milliárd 350 millió forintot juttatott a hulladékgazdálkodási ideiglenes közszolgáltatás indokolt többletköltségeire és a kapcsolódó kártalanításra. A közszolgáltató (a szemét elszállítója) jogot kapott arra, hogy a költségeit félévente felülvizsgáltassa. Az első ilyen kérelmet január 29-ig lehet benyújtani, mégpedig 2019 első félévére. Változott a költségszámítás képlete is. Tavaly decemberben az állami kukaholdingnak még mindig nem volt 2018-as beszámolója. Viszont közben a lakosság futószalagon kapja a számlaleveleket.


(napi.hu)