ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

2024.05.27

Debreceni Egyetem; UD Agrár Kft.: Milliárdos támogatást kapott a Debreceni Egyetem, erre költhetik a pénzt

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter a támogatói okiratok átadásán. A tárcavezető elmondta, hogy a bemutatóüzemek abban is segíthetnek a gazdálkodóknak, hogy olyan innovatív technológiákat, növénykultúrákat, környezetvédelmi, erdőgazdálkodási, állatjóléti, állategészségügyi, gazdaságirányítási, szervezési és marketing megoldásokat ismerjenek meg, amellyel optimalizálhatják a termelést, csökkenthetik a szennyezőanyag-kibocsátást és eredményesen alkalmazkodhatnak a klímaváltozás várható hatásaihoz. A támogatás kiterjed a bemutatóüzemekben használt gépek, eszközök beszerzésére, infrastruktúrafejlesztésre, valamint megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák kiépítésére. A Debreceni Egyetem és a tulajdonában lévő UD Agrár Kft. két pályázatával összesen 1,6 milliárd forint támogatást nyert. A Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese elmondta, hogy a nyertes pályázatok révén megújítják az oktatáshoz, a kutatáshoz és a hallgatói gyakorlatokhoz kapcsolódó agrárinfrastruktúrájukat. Harsányi Endre kitért arra is, hogy a korszerűsítés érinti a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepet, a Nyíregyházi és az Újfehértói Kutatóintézetet, illetve a Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepet. Ezekben az egységekben energetikai korszerűsítést hajtunk végre, illetve gépbeszerzéseket tervezünk. Mindezek mellett a debreceni Böszörményi úti campuson indítunk két beruházást: a Bemutatókertben kutatási és oktatási céllal létrehozunk egy robotgazdaságot, valamint az Élelmiszeripari Innovációs Központhoz kapcsolódóan egy csomagolóüzem és raktár épül - tette hozzá Harsányi Endre.


(agrarszektor.hu)

2024.05.27

ANY Nyrt.: Itt vannak a Nyomda legfrissebb számai

A május 24-i piaczárást követően közzétette első negyedéves jelentését a Nyomda. Az időszak során a vállalat jelentős növekedést ért el. A szegmensek közül a biztonsági termékek és megoldása forgalma erős három számjegyű növekedést ért el, az export árbevétel aránya pedig több mint duplájára nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 17,8 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta 2024 első negyedévét a Nyomda, ami 59 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A biztonsági termékek és megoldások forgalma 145 százalékkal nőtt a bázis időszakhoz képest. A kártyagyártásból és megszemélyesítésből származó bevétel 14 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. A nyomtatványok gyártásából, megszemélyesítéséből, adatfeldolgozásából származó árbevétel azonban 7 százalékkal csökkent a bázis időszaki értékhez képest. A hagyományos nyomdatermékek árbevétele 29 százalékkal csökkent. Az egyéb árbevétel, ami főként kereskedelmi anyagok, áruk értékesítéséből származó bevételeket tartalmazza pedig 30 százalékkal nőtt.


(portfolio.hu)

2024.05.27

Pécsi Tudományegyetem: Kiválósági centrumnak minősítették a pécsi egyetem Szívgyógyászati Klinikáját

A szívritmuszavarok miatt végzett katéterablációk területén világszerte vezető piaci szereplő, a Johnson & Johnson, Biosense Webster "Centre of Excellence" (kiválósági centrum) minősítéssel ismerte el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai laborjának tevékenységét. Nem alapkövetelmény, de a PTE KK esetében különösen fontosnak találták az indoklás szerint, hogy a cég küldetésével összhangban törekszik a minimális, vagy zero röntgensugárzás használatára, valamint hatékony a beteg menedzsment, optimalizált a műtőkihasználtság, és éves szinten nemzetközi mércével mérve is nagyszámú komplex beavatkozás történik, évről-évre folyamatosan emelkedő számban. A PTE KK Szívgyógyászati Klinika az első magyar vidéki centrum - és egyúttal a második magyar centrum -, amely immár rendelkezik ezzel a kitüntető címmel.


(pecsiujsag.hu)

2024.05.27

OXO Technologies Holding Nyrt.: Költözik az OXO, fontos kérdésekre adott választ a cég vezetése

Közel egy éve kimondott cél az OXO Technologies Holdingnál a vállalat „határon átnyúló átalakítása”, melynek keretein belül Oszkó Péter cége magyarországi székhelyű nyilvánosan működő részvénytársaságból hollandiai székhelyű „NV” (Naamloze Vennootschap) társasági formába alakul át. A vállalat részvényesei a javaslatot már a tavaly júniusi közgyűlésen támogatták, az átalakulás technikai oldalának kidolgozása azonban még zajlik, ennek részleteiről szabadon kérdezhetik a cégvezetést az OXO befektetői – ezekre a kérdésekre a cégvezetés nyilvános formában válaszol. Az OXO-hoz beérkező kérdések közül sok az átalakulás technikai oldalát érinti, vannak azonban olyanok is, amelyek a befektetők szélesebb köre számára is érdekesek lehetnek: ilyen például az a kérdés is, hogy mennyi időt vesz majd igénybe a Hollandiában való bejegyzés azt követően, hogy a vállalat részvényesei a június 18-i közgyűlésen megszavazzák az átalakulásról szóló dokumentum végleges formáját. Az OXO válasza szerint a szavazást követő 30 napon belül a cégnek kérvényeznie kell a holland bejegyzést, aminek onnantól számítva nagyjából két-három munkanap az átfutási ideje. Szintén érdekes kérdés, hogy hogyan változik majd az igazgatóság összetétele az átalakulás után: az egyik felvetés ugyanis rámutat, az igazgatóság a holland jog szerinti alapszabály szerint 5-7, a magyar jog szerinti, jelenleg hatályos alapszabály szerint viszont 13-15 tagból áll. Az OXO válasza szerint ennek a létszámcsökkentésnek alapvetően operatív okai vannak, mivel a holland céges kultúrában általában véve is kisebbek az igazgatótanácsok, melyek tagjai aktív részét képezik a cég napi tevékenységének is, így megfelelőbb, ha egy kezelhetőbb, gyors döntéshozásra képes operatív testület jön létre. Érdekes részletek derültek ki emellett a cég jövőbeli közgyűléseiről is. Mint arra a kérdező rámutat, az átalakulási okirat szerint a közgyűlések megtartása Rotterdamban, Amszterdamban, Hágában vagy a Schiphol reptéren lehetséges, kérdés, hogy ebben az esetben hogy tudnak majd azok a befektetők szavazni, akik nem Hollandiában tartózkodnak. Az OXO válasza szerint Hollandiában nincs tisztán virtuálisan megtartott közgyűlés, így mindig rendelkezni kell fizikai helyszínről, ahol lehetőségük van a részvényeseknek megjelenni. Van arra is lehetőségük, hogy virtuálisan becsatlakozzanak, így lényegében egy hibrid közgyűlés fog létrejönni, ami a cég szerint az ideális felállás is lesz majd a jövőben: az ülés levezetője a helyszínről, a részvényesek pedig online jelennek majd meg az eseményeken.


(vg.hu)

2024.05.27

Media Markt Magyarország Kft.; TESCO-GLOBAL Zrt.: Megnyílt Egerben a MediaMarkt 40. áruháza

Az üzlet ezúttal is a helyi Tesco hipermarket területén valósult meg, hiszen az együttműködés a két cég között már nyolc éve töretlen. Eger stratégiailag egy fontos mérföldkő a cég számára, hiszen ez volt eddig az egyetlen megyeszékhely, ahol még nem rendelkeztek értékesítési ponttal. Az új MediaMarkt áruházban a vásárlók a megszokott szolgáltatások mellett további kényelmi szolgáltatásokat is élvezhetnek, beleértve az online rendelés áruházi átvételét és személyre szabott garancia szolgáltatásokat. A tavaly decemberben bevezetett Wolt Drive ultragyors, kétórás kiszállítás szolgáltatásuk induláskor még nem, de a későbbiekben szintén elérhető lesz a körzetben.


(markamonitor.hu)

2024.05.27

Brendon Holding Kft.; Talentis Group Zrt.: Meglepő dolog árusításába foghat Mészáros Lőrinc

A GVH engedélyezte, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. megvásárolja a Brendon Holding Kft.-t - derült ki a hivatal döntéséből, amelyről az Mfor számolt be. Az április közepén derült ki, hogy sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén egyedüli tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi baba áruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek.


(piacesprofit.hu)

2024.05.27

MASTERPLAST Nyrt.: A válságokkal terhelt években sem fordultak el a nemzetközi beruházók Magyarországtól

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar Masterplast és a lengyel Selena beruházásának bokrétaavató ünnepségén arról számolt be, hogy a két építőanyagipari vállalat csaknem húszmilliárd forint értékben új üzemcsarnokot épít, ahol üveggyapotot fognak gyártani, részben a külpiacokra. Ehhez a kormány 5,6 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve száz új munkahely létrehozását.


(delmagyar.hu)

2024.05.27

HELL ENERGY Magyarország Kft.: ÁTADTÁK A HELL ENERGY 80 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁSÁT

Az elmúlt tíz évben 72 élelmiszeripari nagyberuházást hajtottak végre 900 milliárd forint összértékben a kormány támogatásával Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szikszón. A 80 milliárd forint értékű projekt 240 új munkahelyet teremt, a beruházás pedig megerősíti a vállalat piacvezető pozícóját nemcsak Magyarországon, hanem Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Cipruson és Horvátországban is, ráadásul tovább bővülhet a már jelenleg is több mint hatvan országot érintő exportpiac. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Hell egy piaci és társadalmi szempontból is kiemelt fontosságú közegben, a fiatalok között népszerűsíti Magyarországot, ezért a kormány mindig támogatni fogja a cég nemzetközi terjeszkedési törekvéseit.


(kaposvarmost.hu)

2024.05.27

VIRESOL Kft.; KALL Ingredients Kft.; KALL Ingredients Trading Kft.: Több mint 11 milliárdos nyereség jött össze Mészáros Lőrinc három agrárcégénél

A búzafeldolgozással foglalkozó Viresol saját tőkéje a 2022-es 11 millió euróról tavaly 24 millió euróra (4,2 milliárd forintról 9,2 milliárdra) nőtt. A belföldi értékesítésből befolyó pénz összege jelentősen esett – 24-ről 18 millió euróra –, az exportjuk nettó árbevétele viszont egy év alatt 108-ról 113 millió euróra nőtt. A nyereségük több mint megduplázódott az eggyel ezelőtti beszámoló óta, 5,4-ről 12,9 millió euróra – 2 milliárd forintról 4,9 milliárdra nőtt. Kall Ingredients néven egyelőre két társasága van Mészárosnak, de már nem sokáig. A mezőgazdasági termékek nagykereskedelmére létrehozott Kall Ingredients Trading Kft. ugyanis végelszámolás alatt áll. A 2022-es, 5760 eurós mínusz után tavaly 15,4 millió eurós – 5,9 milliárd forintos – nyereséget tudott felmutatni. Ez mind pénzügyi művelet eredménye – árfolyamnyereség és kapott kamat kapcsolt társaságtól. A „rendes” – kukorica feldolgozásával foglalkozó – Kall Ingredients saját tőkéje egy év alatt 18,6 millió euróról 19,3 millióra nőtt. A belföldi értékesítés nettó árbevétele ugyan csökkent – 61,8-ról 52,4 millió euróra –, de az exporté nőtt, 143 millióról 150,4-re. Összességében az előző évhez képest így is visszafogottabban volt sikeres a társaság, mert árbevétele 204,9-ről 202,8 millió euróra csökkent. Viszont, míg 2022-ben 2,1 millió eurós (804 millió forintos) volt a veszteségük, addig tavaly mindez 657 ezer eurós – 250 millió forintos – nyereségbe fordult. A három társaság így összesen 11 milliárd 50 millió forint profitot termelt Magyarország leggazdagabb emberének.


(hvg.hu)

2024.05.27

CALLCOMM Zrt.: A nyíregyházi beruházás egymilliárd forintba került

Az ország egyik legmeghatározóbb telemarketinggel foglalkozó cégének új irodáját a Nyíregyházi Egyetemen adták át. Ezzel együtt a CallComm Zrt. száz fővel – szinte kizárólag diplomás fiatalokkal – bővítette létszámát. A beruházás eredményeként már több mint kétszáz üzleti szolgáltató központ működik Magyarországon, amelyek gazdasági jelentőségét jól mutatja, hogy több mint százezer munkavállalót foglalkoztatnak, akik negyven nyelven végzik a munkájukat. A nyíregyházi beruházás egymilliárd forintba került, aminek csaknem harmadát az állam állta.


(hirado.hu)

Cookies Settings