ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

2022.05.18

OTP Bank Nyrt.: Kukoricából készül a legmodernebb bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől. Az OTP Bank célja a fejlesztéssel, hogy a fenntarthatóság elveit a mindennapok gyakorlatába is átültesse a privát banki szolgáltatások területén is. Az új, innovatív és környezetkímélő technológiával készülő bankkártya egy újabb lépés a zöldebb bankolás érdekében


(piacesprofit.hu)

2022.05.18

Pannon Menza Kft.: Kiszervezik a gyermekétkeztetési feladatokat Békéscsabán

Kiszervezik július 1-jétől a gyermekétkeztetési feladatokat Békéscsabán. Az önkormányzati cég helyett a budapesti Pannon Menza Kft. látja el a feladatot. A közgyűlés hétfőn rendkívüli ülésen döntött a feladat ellátására kiírt közbeszerzési eljárás eredményéről. Három cég nyújtott be ajánlatot, mindegyik 1,282 milliárd forintért vállalta a munkát, de csak egy volt érvényes. A Pannon Menza Kft.-vel a békéscsabai önkormányzat 24 hónapra köt vállalkozási szerződést, az időtartam további 24 hónappal meghosszabbítható az előterjesztés szerint.


(profitline.hu)

2022.05.18

Magyar Telekom Nyrt.: Kijöttek a társaság aukciós eredményei

Kimerítette teljes 14,6 milliárd forintos keretét a keddi részvény-visszavásárlási aukción a Magyar Telekom. A társaság összesen 34 242 485 darab részvényt vett 426 forintos részvényenkénti átlagáron. A legmagasabb elfogadott árszint 434 forint volt. A tranzakciók végrehajtását követően a Magyar Telekom 80 millió darab saját részvényt birtokol.


(vg.hu)

2022.05.18

Sberbank Magyarország Zrt.; Magyar Bankholding Zrt.: Jó hírt kaptak a csődbe ment bank betétesei

Célegyenesbe fordult a Sberbank-ügy, sajtóhírek szerint a Magyar Bankholding veheti át a csődbe jutó vállalat hitelállományát, és az OBA-tagok is visszakaphatnak valamennyit a rendkívüli befizetéseikből - írja a Világgazdaság. Az ügy napokon belül eldőlhet, melyik pénzintézet veszi át a március elején végelszámolás alá került Sberbank 358,4 milliárd forintos hitelállományát, Az továbbra is kétséges, „hazatér”-e az osztrák anyabanknál ragadt nagy összegű betét. Ez az a betét, amelynek hiánya a csődbe jutott Sberbank Europe után a magyarországi Sberbankot is magával rántotta. Visszaszerzése fontos lenne a kártalanítás során, hiszen a Sberbank végelszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) tájékoztatása szerint 211,6 milliárd forintnyi betétállományt még nem fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A hitelezők május 3-ig jelenthették be a 100 ezer eurós limit feletti követeléseiket, de a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes teljesítése nem jár jogvesztéssel. A Sberbank végelszámolásának jelenlegi szakaszában a befejezés és a hitelezők térülésének várható időpontja, mértéke nem prognosztizálható.


(napi.hu)

2022.05.18

Swietelsky Vasúttechnika Kft.; SWIETELSKY Magyarország Kft.; MAHART-Szabadkikötő Zrt.; Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt.:

A Csepeli Szabadkikötő hosszú távú megújulása hatással lesz a régió legfontosabb logisztikai központjára is. A nemzetközileg is nagy jelentőségű rekonstrukcióban az osztrák Swietelsky két magyarországi leányvállalata vesz részt. A 94 éves múltra visszatekintő csepeli kikötő stratégiai fontosságú, hiszen a régió legnagyobb trimodális – vasúti, vízi és közúton is megközelíthető – logisztikai központja. 2015-ben 3,5 milliárd forintból újult meg a létesítmény, 2018-ban pedig új logisztikai csarnokokat hozott létre az üzemeltető Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. MOST A KIKÖTŐ INFRASTRUKTÚRA-HÁLÓZATÁNAK KOMPLEX FEJLESZTÉSE (VASÚT, ÚT, VÍZOLDAL, KÖZMŰ) A CÉL. A TERVEZÉSI ÉS KIVITELEZÉSI FOLYAMATOKAT A SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. ÉS A SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. VÉGZI. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Mahart-Szabadkikötő Zrt. március 22-én tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.


(index.hu)

2022.05.18

BÓLEM Kft.: Elkezdődtek a belvízvédelmi fejlesztések Mezőhegyesen

Elkezdődtek a csapadék- és belvízvédelmi fejlesztések a Békés megyei Mezőhegyesen, csaknem bruttó 380 millió forintból valósítják meg a beruházást - tájékoztatta a projektgazda közleményben az MTI-t. A támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyerték el, a kivitelezést a Békés megyei Bólem Építőipari Kft. végzi. Csaknem 3400 méteren fejlesztik a zárt bel- és csapadékvíz-elvezető csatornát. Építenek egy átemelőt és kialakítanak egy 600 négyzetméteres szikkasztó mezőt, továbbá 1800 méteren helyreállítják a közúthálózati sávot. A beruházást 2023. január közepéig kell befejezni.


(webradio.hu)

2022.05.18

SALDO Zrt.: A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt a társaság

A Saldo Zrt., amely Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a Saldo tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki ma már a részvénytársaság vezérigazgatója. A Saldo Zrt. tanácsadó üzletágvezetőjeként célként tűzte maga elé a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletekre való specializációt, a transzferár nyilvántartás kapcsán felmerülő igények még teljesebb körű kiszolgálását, új típusú tanácsadói szolgáltatások kidolgozását és piaci bevezetését, illetve a személyre szabott tanácsadás bővítését.


(vg.hu)

2022.05.18

Navitasoft Zrt.; Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap: 1,2 milliárd forintos tőkebefektetés a társaságnál

A Navitasoft Zrt. immár 14 éve aktív szereplője a hazai és nemzetközi energiapiacnak. Energiakereskedelmi és energialogisztikai szoftvereiket 14 európai országban használják, olyan kulcsfontosságú cégek is, melyeken egy-egy ország energiaellátásának biztonsága múlik. Az ukrán háborúban is sikeresen üzemeltetik az Ukrenergo elszámolási rendszerét. A Budapesti Értéktőzsde a vállalatot az 50 legsikeresebb magyar vállalkozás közé választotta 2021-ben. A vállalat eddig jellemzően nagy energiapiaci szereplők által finanszírozott projektek mentén fejlesztette szoftver termékeit. Az utóbbi években azonban tömegével jelennek meg kicsi szereplők solar panelekkel, szélturbinákkal vagy csak szabályozható fogyasztóként. „Ezeknek a kis szereplőknek kész szoftvermegoldásokra van szükségük, anyagi keretük nem alkalmas nagyformátumú fejlesztések finanszírozására. Azonban, ha a natív felhő alkalmazásokat ezeknek a kis termelők és/vagy fogyasztók számára elérhetővé tesszük, akkor bevonhatjuk őket akár a nemzetközi piaci körforgásba is. Az IoT (dolgok internetje) mintájára szeretnénk megteremteni a dolgok energiapiacát (Energy Market of Things-t – EMoT). Ennek finanszírozásához kerestünk befektetőt” – mondja Füzi Ákos, a Navitasoft vezérigazgatója. A Navitasoft legfontosabb célja az energiapiaci digitalizáció és a zöld energia terjedésének támogatása, mely azonos értékeken nyugszik a Kék Bolygó Tőkealap víz- és környezetvédelmi alapértékeivel. A befektetés biztosítja, hogy az energetikai üzleti szoftvermegoldások ne csak racionalizálják az informatikai folyamatokat és növeljék az üzleti működés hatékonyságát, hanem hozzájáruljanak a tiszta energiára való átálláshoz is. A Kék Bolygó Alapítvány egy magyar nonprofit szervezet, amely a környezettudatosság növelésére és a klímavédelemre törekszik Magyarországon és a határokon túl. A tény, hogy kiváló hálózattal rendelkeznek a környezetvédelmi szolgáltatási szektorban, nagy lehetőség a Navitasoft számára. "A Navitasofttal együtt megváltoztatjuk a tiszta energiáról szóló beszélgetést. Szoftvermegoldásaik és szolgáltatásaik széles skálája már jóval több mint egy évtizede gyorsítja a digitalizációt az energiaszektorban. Most, hogy egyesítettük erőinket, pénzügyi és stratégiai rugalmasságukat is növelni tudják, ami biztosíthatja, hogy továbbra is iparágvezető megoldásokat nyújtsanak, miközben tovább lendíthetnek a fenntartható zöld jövő felé vezető átalakuláson. Nem is lehetnénk izgatottabbak a közös jövőképünk miatt, és nagyon várjuk már, hogy támogatni tudjuk a Navitasoft jövőbeli növekedését" – mondta el Dányi Gábor, a Kék Bolygó Tőkealap ügyvezető igazgatója. A tőkebevonás 3 lépésben valósul meg, az első, 400 millió forintos beruházási fázisát a felek 2022. március 20-án lezárták. A Navitasoft Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a tranzakció végére az alapító és a dolgozók mellett a Kék Bolygó Tőkealap közel 25%-os részesedést szerez majd.


(profitline.hu)

2022.05.18

Otthon Centrum Holding Kft.: Sikeres évet tudhat maga mögött az Otthon Centrum

Az Otthon Centrum (OC) nettó árbevétele 6,2 milliárd forintot tett ki 2021-ben szemben az egy évvel korábbi 4,4 milliárd forinttal - közölte az ingatlanközvetítő a Budapesti Értéktőzsde honlapján május 17-én. A csoport tavaly rekordot ért el mind az ingatlan hálózati forgalom, mind a hitelközvetítés terén - hívták fel a figyelmet a jelentésben. A teljesítmény mögött a cég beszámolója alapján egyrészt a járvány utáni gyors gazdasági fellendülés, továbbá az állami ösztönző programok hatásai húzódnak meg. A társaság adózott eredménye tavaly 755,8 millió forintra nőtt a 2020-as évi 500 millió forinthoz képest. A működési eredmény (EBIT) 987,6 millió forint volt, ami több mint 400 millió forintos növekedés. Az ingatlanpiac idén az év elején "inkább erősödött", a csoport azonban tudatosan készül egy esetleges visszaesésre, amelynek kezeléséhez az eddig felhalmozott eredménye és likviditása "biztos alapot nyújt" - írták. Az elemzők valamikor 2022 őszére, 2023 elejére jósolják a gazdasági válság felerősödését és begyűrűzését - idézték fel. A holding saját tőkéje 2,63 milliárd forintot, jegyzett tőkéje 422,8 millió forintot tett ki 2021 végén.


(profitline.hu)

2022.05.18

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.; CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.: Nyereséges működés mellett alapozta meg jövőjét a CIG

Nagyot nőttek a CIG Pannónia biztosítási bevételei éves bázison, ám a nyereségének oroszlánrészét felemésztették a hosszú távú növekedés megalapozásának költségei. Egyelőre eredményágon még nem hozott áttörést a CIG Pannóniának az új növekedési stratégia, sőt az idei év első negyedében 2021 azonos időszakához mérten 83 százalékkal, 66 millió forintra esett vissza a biztosító nettó nyeresége. Az viszont a jövőre nézve mindenképpen biztató, hogy a társaság díjbevételei ugrásszerűen emelkedtek - derül ki a cég május 17-én közzétett gyorsjelentéséből. A vállalat bruttó biztosítási díjbevételei 52 százalékkal, közel 7,6 milliárd, míg nettó díjbevételei 32 százalékkal, csaknem 6,4 milliárd forintra gyarapodtak éves összehasonlításban. Jelentős, több mint 16-szoros volt a nem-életbiztosítási termékek díjnövekedése, de imponáló volt a csoportos termékek 57 százalékos, illetve a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) termékek 32 százalékos növekedése is. A CIG értékesítési csatornákra lebontva is összevetette a számokat a bázissal, eszerint a független alkuszok által kötött új szerződések értéke megháromszorozódott. Az életbiztosító együttműködő alkuszainak száma egy év alatt 20-ról 215-re, míg az EMABIT-é nulláról 149-re nőtt. A nem-életbiztosítási termékcsoport növekedésének meghatározó része az év végi nagyvállalati megújítási szezonban elnyert, főként flottákra kötött casco-szerződésekből származik, ám jelentősek az I. negyedév folyamán kötött új szerződések is, különösen a nagyvállalati vagyonbiztosítások területén. Kimagaslónak értékelte a menedzsment a banki csatorna 35 százalékos növekedését is, amely már elsősorban az MKB Bankkal és a Takarékbankkal létrejött együttműködésnek köszönhető. A függő értékesítési hálózat pedig úgy ért el 8 százalékos többletbevételt, hogy eközben szignifikánsan felpörgette a kockázati személybiztosítások értékesítését. A bevételsorokon túllépve, a csoport nem-életbiztosítási üzletágát működtető CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) újraindítása, ami fontos eleme a csoport növekedési stratégiájának, 540 millió forintos költséggel járt. A tervezet szinttől ugyan elmaradt a ráfordítás, mégis visszavetette a biztosítótársaság konszolidált eredményét. Ugyanez vonatkozik a casco-szerződések kiugró növekedésével járó kezdeti költségekre is. A cég közleménye hangsúlyozza, hogy a szerződésállomány növekedésének eredményre gyakorolt hatása elnyújtottan jelentkezik, miközben az értékesítés elindításához szükséges erőforrások költségei már most teljes egészében megjelennek az eredménykimutatásban. Ezért az adózott eredmény átmeneti visszaesését a cégvezetés a jövő megalapozásához szükséges befektetésnek ítéli. Csökkent a CIG Pannónia saját tőkéje is a nyereség dacára, mivel a társaság befektetési politikájának értelmében tartalékai javarészben állampapírba fektette. Az utóbbi hónapok jelentős hozamemelkedése miatt viszont az állampapírok árfolyama csökkent, ami nem realizált veszteséget okozott. Az orosz-ukrán konfliktus következtében több eszközalap forgalmazását is fel kellett függesztenie a biztosítónak, ami ugyancsak kedvezőtlenül hatott az eredménykimutatásra.


(vg.hu)