ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

2022.09.30

Miskolc Holding Zrt.: Kétmillió forintba került a holdingos vacsora

A tavaly elmaradt rendezvényt tartotta meg a Holding szeptember elején. Szeptember 9-én a Miskolc Holding Zrt. tartott rendezvényt a Miskolci Egyetemen, az Egyetemi Étteremben. Azt is közölték, hogy az eseményen 165 vendég vett részt, a menüsor költsége nettó 2 124 000 forintba került, terembérleti költség nem volt. Kiemelték: a rendezvényre azért került sor, mivel a Miskolc Holding 2021-ben ünnepelte 15 éves alapítását, azonban a tavaly novemberre tervezett születésnapi esemény – a Covid világjárvány erősödése miatt – elmaradt. A Társaság a rendezvénnyel köszönetét fejezte ki a dolgozói felé, akik a nehéz helyzet ellenére is kitartást tanúsítanak nap mint nap a Miskolc Holding Zrt-ért és a Városért.


(boon.hu)

2022.09.30

Extreme Digital-eMAG Kft.: Válsághelyzetben is hasít az eMAG Marketplace

Az eMAG külső kereskedőpartnerek termékeit kínáló Marketplace-e a jelenlegi válsághelyzetben is képes volt jóval a hazai online kiskereskedelem átlagát jelentősen meghaladó mértékben bővülni. A Marketplace-en termékeket árusító cégek száma 2018-hoz képest megháromszorozódott, az elérhető termékek száma pedig két év alatt a duplájára nőtt. Az eMAG a külföldi piacok felé nyitásban is segíti partnereit, és a kereskedői felületen elérhető virtuális asszisztenssel javítaná eladásaikat - derült ki a vállalat kereskedőpartnerei számára tartott éves Sellers’ Day rendezvényen. Az idei év első felében infláció, chiphiány és háborús hatások is gyengítették a magyarországi online kiskereskedelmet, amely utoljára 2016-ban produkált az ideihez hasonlóan alacsony (14,5 százalékos) mértékű bővülést. Az eMAG saját értékesítési adataiból is az látszik, hogy a magyar vásárlók tudatosabban költenek, és a korábbinál hosszabb időt töltenek egy-egy termékadatlapot tanulmányozva. Ennek tükrében figyelemreméltó, hogy az eMAG Marketplace-en jelen lévő partnerek összességében még a válsághelyzetben is a piaci átlagot meghaladó, 20 százalékos növekedést értek el forgalmukban 2022 első felében - emelte ki Várkonyi Balázs, az eMAG igazgatótanácsának elnöke a Sellers’ Day-en tartott előadásában. Várkonyi azt is kiemelte, hogy az eMAG hamarosan elkészülő, 117 ezer négyzetméteres alapterületű új dunaharaszti raktárbázisának építése hamarosan befejeződik: modern, automatizált szolgáltatásaira az anyavállalat mellett a termékeiket a Marketplace-en árusító magyar kis- és középvállalatok is bátran építkezhetnek.


(mmonline.hu)

2022.09.30

Eprolius Ingatlan Nyrt.: Másfélszeresére nőtt az Eprolius bérletidíj-bevétele

Visszavetették az Eprolius forgalmát a tervezett felújítások, amelyekre tekintettel több bérleti szerződést is fel kellett mondania. Közben a bérleti díjakat az inflációval emelték, és jól jött a cégnek a forint gyengülése is. Az Eprolius bérleti díjból származó bevétele az első fél évben 47 százalékkal, 226,4 millió forintra nőtt éves összehasonlításban, miközben teljes értékesítési bevétele 312 millió forintról 277 millióra csökkent – közölte a kiskereskedelmi ingatlanok hasznosításával foglalkozó társaság. A cég forgalmára kedvezőtlenül hatottak a felújítások, amelyekre tekintettel a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat több bérleti szerződés felmondására kényszerült. Ám eközben a teljes portfólióra vonatkozóan a díjakat az infláció mértékében igazították ki, illetve a hazai fizetőeszköz gyengülése is kedvező hatással volt a forintban kimutatott bevételre, mivel a bérleti díjakat minden esetben euróban fixálják. Mindezek eredményeként a cég adózott nyeresége 28 százalékkal, 96 millió forintra emelkedett. Mivel azonban a társaság részvényeinek száma időközben több mint kétmillió papírral, hatmillióra nőtt, az egy részvényre jutó nettó profit (EPS), 19,2 forintról 16-ra esett. Az ingatlanportfólió értéke a hozamszámítás módszerével értékelve és a beruházásokra adott előlegeket figyelembe véve elérte a 9,3 milliárd forintot, míg a hitelállomány a tárgyidőszak zárásakor 4,3 milliárdot tett ki, így az ingatlanállomány becsült valós nettó eszközértéke 5 milliárd forint volt. A menedzsment a folyamatosan zajló felújítások miatt kockázatként tekint az építőipar helyzetére, ami befolyásolja a projektek költségét, lefutási idejét, valamint az új üzlethelyiségek bérbeadását. További kockázatot jelent a gazdasági környezet, a magas infláció, az elszabaduló energiaárak, illetve az ebből esetlegesen következő vásárlóerő-csökkenés és kiskereskedelmi visszaesés, amely közvetetten kihathat a társaság eredményére. Az Eprolius részvényeire utoljára szeptember 12-én kötöttek ügyletet, mégpedig 2360 forinton, ami komoly visszaesést jelent a tavaly decemberi tőzsdei bevezetést követő 4500 forint feletti szintről, de még az év végi 2800 forintos kurzushoz mérten is.


(vg.hu)

2022.09.30

Serco Zrt.: Új névadó a győri női csapat mellett

A 2022/23-as szezonban a SERCO Informatika Zrt. névadóként jelenik meg a győri csapat, az UNI Győr mellett. A két fél már korábban partneri kapcsolatba lépett egymással, de most új alapokra helyezte ezt az együttműködést a cég és a klub. – Örülünk, hogy ilyen sportot tisztelő, szerető céget a partnerünk között tudhatunk – mondta Fűzy András, klubunk, a SERCO UNI Győr elnöke. – Nem újkeletű ez a kapcsolat, hiszen a korábbi szezonban is támogatóink között üdvözölhettük a SERCO-t. Fontos, hogy csapatunk úgy fejlődjön, hogy a közönség és a szponzor is elégedett legyen a pályán mutatott teljesítményünkkel. A SERCO vezérigazgatójában nagyon jó szellemiségű üzletembert ismertem meg. Ismeri a befektetés fogalmát, tudja, hogy a jó befektetéshez bizalom szükséges, ez pedig mindkettőnk oldaláról maximálisan fennáll. Valóban már korábban is támogatói voltunk az UNI Győr csapatának – kezdte Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója. – A korábbi kapcsolatból alakult ki, hogy névadó lett a cégünk. Fontosnak tartjuk, hogy kiemelt támogatói jelenlétünkkel még szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat az egyetemi csapattal. Büszkék vagyunk rá, hogy ősztől a csapat neve SERCO UNI Győr lesz. A SERCO a legrégebbi IT-cég Magyarországon, hamarosan a cégalapítás negyvenedik évfordulóját ünnepeljük. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy széles ügyfélkörrel rendelkezünk mind a versenyszférából, mind az állami és oktatási szektorból, a kis- és középvállalkozásoktól egészen a multicégekig. Azok a partnerek, akik egykor bennünket választottak, a mai napig úgy gondolják, jó döntést hoztak és azóta is kitartanak mellettünk, ragaszkodnak hozzánk. Azon túl, hogy a Lenovo, a Fujitsu és Acer minősített márkaszervize vagyunk, IT-szolgáltatások széles palettájával állunk a vállalatok rendelkezésére, valamint hosszú évek óta vagyunk a közigazgatási szektor beszállítója.


(kisalfold.hu)

2022.09.30

Lidl Magyarország Bt.: Nagy vállalást jelentett be a Lidl: ezeknek a termékeknek változott az összetétele, íze

Az elmúlt évben több mint 80 termék esetében módosult a receptúra a Lidlben annak érdekében, hogy az egészséget is figyelembe véve kevesebb hozzáadott sóval, illetve cukorral készülhessenek élelmiszerek. Így a 2021-es gazdasági évben 55,5 tonna sóval és 377,4 tonna cukorral kevesebbet használtak fel ezekhez az élelmiszerekhez. A boltokban és reklámújságunkban külön jelöléssel látják el, a bolt honlapján pedig az összes optimalizált termék megtalálható. A Lidl Magyarország felelős vállalatként elkötelezett az egészséges táplálkozás előmozdítása iránt, ezt mutatja 2019-ben tett vállalása is, mely szerint saját márkás termékeiben 2025-ig átlagosan 20 százalékkal csökkenti a hozzáadott só- és cukortartalmat. Az optimalizálási program sikerét mutatja, hogy az elmúlt négy évben 909,5 tonnával kevesebb hozzáadott cukrot és 97,5 tonnával kevesebb hozzáadott sót használt fel az élelmiszerek előállításához a diszkontlánc. A tudatos étkezés népszerűsítése is fontos célja a Lidl-nek, ennek érdekében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével működik együtt. A változatos és minél magasabb minőségű termékkínálat kialakítása érdekében a Lidl szorosan együttműködik beszállítóival, és figyelemmel követi a változó vásárlói igényeket. A cukor esetében elsősorban a gyermekek körében népszerű élelmiszerekre, így többek között a reggeli gabonafélékre, joghurtokra, kekszekre, édes péksüteményekre, jégkrémekre és desszertekre összpontosít a diszkontlánc. A hozzáadott sómennyiséget pedig elsősorban azon termékeknél mérsékelte, amelyeket Magyarországon rendszeresen fogyasztanak, és amelyek általában a napi sóbevitel nagy részét teszik ki, úgymint a kenyér-és zsemlefélék, húsok- és kolbászfélék vagy a sós snackek, chipsek. Fontos, hogy az áruházlánc a cukrot nem helyettesíti mesterséges édesítőszerrel vagy egyéb cukorhelyettesítővel, viszont a fejlesztés során továbbra is a jó íz az elsődleges és fontos, hogy az teljes mértékben megfeleljen a fogyasztók elvárásainak.


(penzcentrum.hu)

2022.09.30

IKEA Lakberendezési Kft.: Orbitális mennyiségű kaját spórolt meg az Ikea

Az Ikea Magyarország 60,1 százalékkal csökkentette a termelésből származó élelmiszer-pazarlást, amivel 353 311 étkezésnek megfelelő ételmennyiséget spórolt meg és 607 tonna szén-dioxid kibocsátást került el az elmúlt négy évben – jelentette a vállalat. A világszerte megtermelt és betakarított élelmiszerek körülbelül egyharmadát kidobják, ami a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának nyolc-tíz százalékát teszi ki. Az Ikea 2017-ben tűzte ki azt a globális célt, hogy 50 százalékkal csökkenti a termelése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, azon törekvésének részeként, hogy 2030-ra körkörössé és klímapozitívvá (ez azt jelenti, hogy a vállalat 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását nagyobb mértékben csökkenti, mint amennyit az Ikea értéklánc kibocsát üzleti növekedésének fenntartásával párhuzamosan) váljon. Az Ikea Magyarország 2018-ban indította el e kezdeményezését és 2021 végén érte el a 60,1 százalékos csökkentést. A három magyarországi Ikea áruház évente több mint 7,2 millió embernek készít és szolgál fel ételt. A munkatársak tudatosságának fokozásával és a technológia kombinálásával lehetőség nyílt az élelmiszer-pazarlás problémájának kezelésére.


(napi.hu)

2022.09.30

ARADVÁRI UNIVERSAL Kft.: Piacot építenek Bárándon

Nettó 71,7 millió forintért a püspökladányi ARADVÁRI UNIVERSAL Építőipari, Mérnöki, Kereskedelmi Kft. építhet piacot Bárándon – olvasható a szeptember 29-i Közbeszerzési Értesítőben. A tervek szerint a Vörösmarty Mihály út 35. szám alatt valósítanák meg az épületet. A 176 négyzetméteresre tervezett létesítmény aszimmetrikus szárú „L” alaprajzú lesz, amelynek a rövidebb szára csatlakozik a Vörösmarty Mihály út telekhatárához. A pályázatot a bárándi önkormányzat írta ki, a szerződést szeptember 27-én kötötték a céggel.


(civishir.hu)

2022.09.30

SPAR Magyarország Kft.: Tovább zöldült a SPAR

A vállalatcsoport, és ezen belül a SPAR Magyarország üzleti filozófiájának egyik sarkalatos pontja a környezettudatos működés. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a negatív környezeti hatásokat a minimálisra csökkentsük, melynek egyik alappillére a környezettudatosság népszerűsítése és az ehhez szorosan kapcsolódó eljárások széles körű alkalmazása. Az áruházaknál keletkező és értékesíthető másodlagos nyersanyagok – papír, műanyag – szelektálása szintén kiemelt fontosságú: az elmúlt 30 év során ezen a téren alapvető változást értünk el, hiszen a kezdeti 46 százalékos újrahasznosítási arány mára több mint 70 százalékra nőtt” – fogalmazott Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kft. kommunikációs vezetője. A társaság energiafogyasztása elsősorban a villamos energia felhasználásából származik. A világítási és hűtés-fűtési rendszerek korszerűsítésének eredményeként a 2010-es bázisévhez képest sikerült csökkenteni a villamosenergia-felhasználásból eredő fogyasztást. A SPAR elsődleges kibocsátási forrása a működési helyszínekhez köthető villamos energia, a fűtéshez használt földgáz és távhő, illetve a saját flottához kapcsolódó üzemanyag-használat. A SPAR Magyarország üzleteinek modernizálása során törekszik az energiatakarékos eszközök integrálására: a felújított áruházakba a legmodernebb hűtőberendezéseket és hűtőpultokat telepítik. A nagyobb üzletekben integrált hűtéstechnikai rendszert alakítanak ki, amelynek segítségével a hűtőbútorokból és hűtőkamrákból származó hő az épület fűtéséhez használható fel. A kisebb üzletegységeknél egy hasonló elven működő hűtéstechnikai rendszerrel kezelik a technológiai hűtést és a komfort fűtő-hűtő rendszert, optimalizálva az energia felhasználását. Az energiahatékonysági intézkedések során kiemelt szerepet kap a világítástechnika modernizációja is: fénycsöves lámpatesteket energiahatékony LED-lámpákra cserélik, amelyek jelentősen kevesebb energiával beérik, mint a hagyományos izzók. 2020-ban a SPAR kiskereskedelmi áruházláncként elnyerte Az Év Zöld Kereskedője címet a környezettudatos vállalatirányítás és a bevezetett fenntarthatósági intézkedései miatt.


(mmonline.hu)

2022.09.30

SZATMÁRI Kft.: Több milliárd forint értékű beruházás alapkövét tették le Jászberényben

A 3,6 milliárd forint összértékű beruházáshoz a kormány 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében. Egyre határozottabb jelei vannak az európai recessziónak, amit a szankciós politika és a nyomában járó energiaválság okoz. A kormány legfontosabb feladata, hogy megóvja a vállalkozókkal és a magyar emberek munkájával elért eredményeket – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Jászberényben, a Szatmári Kft. raklapos automata magasraktár ünnepélyes alapkő letételén. A magyar gazdaságpolitika egyik sikertörténete a 2015-ben indult program, melynek támogatásával az elmúlt években négyezer új munkahely jött létre. Több, mint kétszáz vállalkozás partnere a magyar kormánynak ezekben a beruházásokban – ismertette a pénzügyminiszter, aki a globális kihívásokról is beszélt. Mint mondta legfontosabb cél a háború okozta negatív hatások kivédése, a háborús infláció mérséklése, az energiaellátás biztosítása és a munkahelyek védelme. A Szatmári Kft. harmincéves fejlődését sikertörténetként értékelte. Méltatta a magyar tulajdonú, piacvezető cég társadalmi szerepvállalását is. Az eseményen ifj. Szatmári Zoltán köszöntőjében bemutatta az 1990-ben indult családi vállalkozás történetét, fejlődésének főbb mérföldköveit. A cég a beruházással többek között növeli termelékenységét, hatékonyságát, munkahelyeket őriz meg és harminc új munkahelyet teremt. A beruházás ünnepélyes alapkőletételén Pócs János a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a megye gazdasági teljesítményének hatvanöt százalékát a Jászság adja. – A Szatmári Kft. jó példa arra, hogy a nehéz időkben sem megtorpanni kell, hanem menni előre – tette hozzá a honatya.


(szoljon.hu)

2022.09.30

OTP Bank Nyrt.: Zöld dollárkötvényt dobott piacra az OTP

Hatvanmillió dollár össznévértékű zöldkötvényt bocsátott ki az OTP Bank szeptember 29-i értéknappal. A magyar pénzintézet frissen piacra dobott dollárkötvényeit az S&P Ratings Europe Limited hitelminősítő BBB, míg a Scope Ratings GmbH BBB+ minősítéssel látta el. A hazai nagybank a Luxembourgi Értéktőzsdére vezette be a papírokat. Az OTP részvényein csütörtök délután sem enyhült a nyomás, a bankpapír kurzusa 1,2 százalékos mínuszban, 8028 forinton járt negyed négy után.


(vg.hu)