ajax placeholder
Hu | En

Kérjük várjon.


Hírek

2020.08.04

Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.; KAVOSZ Zrt.: Itt az újabb ingyenhitel

Megjelent a Széchenyi Turisztikai Kártya Programról szóló kormányhatározat, amely új, nulla százalékos hitelkonstrukció keretében nyújt segítséget a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak. Erre az idei költségvetésből 1 milliárd 480 millió forintos keret áll rendelkezésre - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a KAVOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. feladata - a Széchenyi Kártya Programon belül - a Széchenyi Turisztikai Kártya Program részletes feltételeinek kidolgozása és a kapcsolódó kamattámogatás, kezelési költségtámogatás, kezességi díjtámogatás és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatás biztosításához szükséges feltételrendszer kidolgozása, azonnali határidővel.


(napi.hu)

2020.08.04

Budapest Gyógyfürdői Zrt.: Felülvizsgálják a fürdőberuházások tervét

Több lábra akarja állítani a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t a nemrég kinevezett vezérigazgató. Szűts Ildikó a Világgazdaságnak adott interjúban arról is beszélt, hogy a cég nehéz likviditási helyzete miatt a Király fürdő beruházását leállították. Mint elmondta, bár sikeres céget vett át, felkészült arra, hogy a részproblémákat kezelni kell. Az elmúlt időszakban folytatott nagyszabású beruházások elvitték a pénzt, ezeket ugyanis nem hitelből, hanem a saját megtermelt eredményéből finanszírozta a vállalat. A bevételek pedig szinte teljes egészében a turizmusból származtak, ami a járvány – és az elrendelt zárvatartások – következtében nullára csökkentek. Ezen kíván Szűts vezetése alatt változtatni. Korábban nem volt szüksége hitelfelvételre a cégnek, de amikor a tavasz elején megszűntek a bevételek, folyószámlahitelből kellett finanszírozni a költségeket. A tervezett beruházások, eredményeképp a havi bevételek, lassan ismét fedezni fogják a kiadásokat.


(vg.hu)

2020.08.04

AKTUÁL BAU KFT.; Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata: Drágult a nyíregyházi atlétikai centrum

Az eredeti 6 milliárd 799 millió forint helyett 7 milliárd 216 millió forintért épül fel a nyíregyházi atlétikai centrum. A 417 milliós drágulást a pótmunkákkal indokolta az ajánlatkérő. A nyílt tender módosítását az ajánlatkérő Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. Az atlétikai centrum a következő részekből áll: szabadtéri rekortán burkolatú, 400 méteres 8 sávos atlétikai pálya, a szabadtéri atlétika pálya nyugati oldalán 570 fős fedett nézőtér, 60x100 méteres szabadtéri, füvesített (élőfű) atlétikai dobópálya, szabadidős futókör, fedett atlétika csarnok és sportcentrum (7624,20 négyzetméter beépített és összesen 11 901 négyzetméter nettó alapterülettel). A város tavaly júniusban szerződött a kivitelezésre, a a helybeli Aktuál Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft.-vel, 6 milliárd 799 millió forintos vállalási áron. Ez emelkedett meg most 7 milliárd 216 millió forintra. A drágulást a pótmunkákkal indokolta az ajánlatkérő. Ezek körébe tartozik - egyebek mellett - a homlokzati panelek kiváltása egy magasabb műszaki színvonalú, jobb hőszigetelési tulajdonságú termékre, a tervezettnél jobb hőszigetelésű nyílászárókat építenek be, továbbá módosul a külső atlétika pálya megvilágítása, és az öntözőrendszer is.


(napi.hu)

2020.08.04

WIZZ Air Hungary Zrt.: A Wizz Air Hungary az első légitársaság európai üzembentartási engedéllyel

A Wizz Air Hungary, a Wizz Air legnagyobb leányvállalata bejelentette, hogy 2020. augusztus 1-jétől a légitársaság üzembentartási engedélyezési hatósága az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Union Aviation Safety Agency - EASA) lesz. Magyarország továbbra is a Wizz Air Hungary üzemelésének felügyeletét ellátó tagállam marad. Az EASA felügyelete megteremti a légitársaság számára a magasabb fokú kooperáció lehetőségét a nemzeti polgári légi közlekedési hatóságokkal, a légitársaság jelenlegi és jövőbeni piacain. A Wizz Air Hungary repülőgépei továbbra is magyar lajstrom alatt repülnek, valamint a légitársaság működési és útvonalengedélye továbbra is a Magyar Polgári Légiközlekedési Hatóság hatáskörében maradnak. "Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy Magyarország az első olyan tagállam, amely megreformálja Európa légiközlekedésének szabályozását, míg a Wizz Air Hungary az első légitársaság, amelynek Légijármű Üzembentartási Engedélyét az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség adja ki. Ez a mintaértékű szabályozói együttműködés a magyar és az európai hatóságok között is alátámasztja a Wizz Air növekedési törekvéseit és számos további lehetőséget biztosít a légitársaságnak, hogy az elmúlt 16 évhez hasonlóan a jövőben is folyamatosan megújítsa az iparágat" - mondta Váradi József, a Wizz Air Group vezérigazgatója.


(turizmusonline.hu)

2020.08.04

NIPÜF Zrt.; Raben Trans European Hungary Kft.: Újabb ütemmel bővíti pécsi ipari parkját a NIPÜF

Csaknem 11 ezer négyzetméteres új raktárcsarnokot épít a NIPÜF Csoport a pécsi ipari parkban. A létesítményre hosszú távú bérleti szerződést kötött a Raben Group magyarországi leányvállalatával. A beruházás rövid idő alatt, jövő tavasz elejére befejeződik. A modern logisztikai központtal több mint 166 ezer négyzetméterre bővül a NIPÜF által fejlesztett ingatlanok állománya. Az Inpark Pécs ipari park közvetlenül az M60-as autópálya mentén terül el. A lokáció további előnye a Pécs-Pogány Airport közelsége és a kiváló infrastruktúra. A parkban már üzemel egy több mint 22 ezer négyzetméteres, autóipari alkatrészek gyártására és raktározására használt ingatlan, a fennmaradó mintegy 41 hektáros fejlesztési terület pedig további vállalkozások igényeit szolgálhatja ki. Ehhez a NIPÜF Csoport teljes körű szolgáltatást kínál, akár értékesítési, akár bérleti konstrukcióban. Dr. Kiss László, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatója a beruházás kapcsán elmondta: "A pécsi ipari park újabb ütemének építése jelzi a térség potenciálját. Hazai és nemzetközi vállalatok részéről egyaránt élénkülő érdeklődést tapasztalunk a dél-dunántúli régióban. Az új csarnok műszaki tartalmában megfelel a legmodernebb elvárásoknak, fenntartható és környezettudatos, továbbá megteremti ügyfelünk számára a későbbi bővítés lehetőségét is. A projekt emellett több egy újabb ügyletnél, hiszen nemcsak maga a kivitelezés, hanem a majdani működés is újabb munkahelyeket teremt, ez pedig összhangban áll a gazdaságvédelmi akcióterv keretében megfogalmazott kormányzati célokkal." Árvai Csaba, a Raben Trans European Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: "Az új pécsi raktárunk létrehozása elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan szolgálhassuk ki egy fontos helyi partnerünk igényeit és emellett jelentős lépés a logisztikai hálózatunk országos szintűvé fejlesztésében. Az időzítés kritikus szempont volt, hiszen a beköltözést már 2021 márciusára tervezzük. A pécsi ipari parkban megtaláltuk az ideális helyszínt, ehhez járul a NIPÜF Csoport professzionális szolgáltatása, így néhány hónapon belül kulcsrakész ingatlant vehetünk birtokba."


(profitline.hu)

2020.08.04

PANNON-VÍZ Zrt.: Nyugdíjba megy a Pannon-Víz elnök-vezérigazgatója

Augusztus 3-án belső értekezleten tájékoztatta kollégáit Tőke László a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója, hogy augusztus 31-i hatállyal nyugállományba vonul. Holnapra összehívta a Pannon-Víz Zrt. igazgatóságát és felügyelő bizottságát, ahol indítványozza a társaság rendkívüli közgyűlésének összehívását augusztus 27-re. Tőke László 2007. április 27-től látta el pozícióját, akkor egymilliárd forintos folyószámla hitellel és százmilliós nagyságrendű beruházási hitellel. Az elmúlt 13 évben gazdaságilag stabilizálta a céget, jelenleg azon kevés vízműcég közé tartozik a Pannon-Víz, ahol stabil anyagi háttérrel és szakmailag kiváló szakemberekkel rendelkeznek. Tőke László elnök-vezérigazgatói megbízása 2022 áprilisában járt volna le. A Pannon-Víz Zrt. 123 települést lát el ivóvízzel és végzi el a szennyvízelvezetés és -tisztítás feladatait.


(kisalfold.hu)

2020.08.04

AUCHAN MAGYARORSZÁG Kft.: Meglépte az Auchan: mostantól bárhová kiszállít a webshopjuk

Augusztus 3-tól az Auchan az egész országban házhoz viszi az otthonról leadott rendeléseket. Több mint 21 ezer online kapható termékből válogathatunk kényelmesen, biztonságosan és érintésmentesen. A tartós élelmiszereken, borokon, alkoholos italokon, bio vagy organikus élelmiszereken, nemzetközi termékeken kívül a különféle elektronikai cikkek és a szezonális kínálat is szerepel az online választékban, például az iskolakezdésre készülve az áruházlánc gazdag tanszerválasztékából már házhoz is lehet rendelni. Az online kínálatnak is hangsúlyos részét képezik a minőségi sajátmárkás termékek és az egészségtudatos fogyasztói igényeket kielégítő több mint száz termék, köztük a mentes élelmiszerek. Az országos kiterjesztés mellett az Auchan azt is vállalja, hogy nagyon rövid, akár egy napos szállítási idővel viszi ki a rendeléseket, ha a megrendelés 14 óra előtt érkezik meg.


(penzcentrum.hu)

2020.08.04

WIZZ Air Hungary Zrt.: Bekavart egy informatikai hiba - nem büntette meg a GVH a Wizz Air-t

Lefolytatta a versenyfelügyeleti eljárását a GVH, a Wizz Air a döntés szerint megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytatott, de a bírság elmarad. A booking.com-on történő szállásfoglalás után megjelenő Wizz Air hirdetésekkel kapcsolatban indított eljárást a versenyhivatal, itt a légitársaság a szállásfoglalás értéke 10 százalékának megfelelő visszatérítést ígért Wizz-kredit formájában, ám többször ez a visszatérítés csak 5 százalék volt egy informatikai hiba miatt. Ez történt egyebek mellett a társaság mobil applikációjában 2019. április 11. és május 2. között, a Wizz-kredit feltöltés tényéről szóló emailekben 2019. április 11. és június 28. között, és a Wizz Air sikeres fizetési aloldalán és Wizz Air foglalási visszaigazoló oldalán 2019. április 11. és július 10. között. A Gazdasági Versenyhivatal részletes indoklásából kiderül, hogy a hivatal a jogsértés megállapításán túl más eljárást nem tartott szükségesnek, mivel a kevesebb kredit elszámolását egy informatikai hiba okozta, és a Wizz Air elismerte ezt, és mindent megtett, hogy a fogyasztókat kompenzálja, ráadásul a probléma csak kevés vásárlót érintett.


(privatbankar.hu)

2020.08.04

FEJÉR-B.Á.L. Zrt.; BMSK Zrt: Közel 3 milliárd forintért hordhatják el a földet a tatabányai kézilabda-csarnoknál

Az építőipari cége újabb munkát nyert el a Tatabányán épülő kézilabda-csarnok körül, derül ki a közbeszerzési oldalra feltöltött dokumentumokból. A Fejér-B.Á.L. Zrt. a földelszállítási és földlerakási feladatokat végezheti el az épület körül, ami a megrendelő előzetes becslése szerint összesen nettó 2,96 milliárd forintba került volna. A FEJÉR-B.Á.L. Zrt. azonban ennél valamivel olcsóbban dolgozik majd. A homokhordást, mint a tatabányai csarnokhoz kapcsolódó egyéb közbeszerzéseket, ezúttal is a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. rendelte meg, a megvalósítás rendkívüli sürgőssége miatt hirdetmény nélkül, tárgyalásos eljárásban. Három céget értesítettek a lehetőségről, Mészárosék mellett a Green Collect Kft. és a DESIGN Hulladékgazdálkodási Kft. küldött nekik árajánlatot, ők azonban drágábban dolgoztak volna a nyertesnél. Előbbi 19 820 forintért szállította volna a föld tonnáját, utóbbi 21 205-ért, míg a Fejér-B.Á.L. csak 19 240 forintot kért el egy tonnányi talaj megmozgatásáért. A dokumentációból kiderül, hogy összesen 144 656,4 tonna földet kell majd megmozgatni a munkálatok során, a Fejér-B.Á.L. árajánlatával számolva tehát a cég összesen 2,78 milliárd forintot kér el a feladat elvégzéséért, vagyis mintegy 180 millió forinttal olcsóbban dolgoznak az előzetesen megbecsültnél. Alvállalkozókat is bevonnak majd a munkába, de a közreműködő cégek listája még nem ismert.


(mfor.hu)

2020.08.04

BioTech USA Kft.; JLM PowerLine Kft.: Gigabírságot kapott a magyar sikercég a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy friss döntésében megállapította, hogy az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot tanúsítottak. A GVH a jogsértésért még az engedmények után is magas, 150 millió forintos bírság egyetemleges megfizetésére kötelezte a két eljárás alá vont céget. A döntés nyomán a két cégnek - egyetemlegesen - a 150 millió forintot úgy kell megfizetnie, hogy az első részletet, 7,5 millió forint a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül, a további, egyenként szintén 7,5 milliós részleteket pedig az első részlet esedékességét követő hónaptól havonta, adott hónap 25. napjáig kötelesek átutalni. A GVH megállapításai szerint 2015-2018 között négy fehérjepor és a Zero Bar fehérjeszelet összetevőire vonatkozóan a termékek népszerűsítésekor (tévéreklámok, plakátok, online hirdetések), valamint a termékek címkéjén valótlan információt tettek közzé. Többek között olyan állításokat tüntették fel, mint "megemelt, 88 százalékos fehérjetartalom", "alacsony zsírtartalom" vagy "hozzáadott cukor nélkül". A GVH azonban arra a következtetésre jutott, hogy a vizsgált kijelentések túlnyomó többsége nem felel meg a valóságnak.


(napi.hu)