ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

2022.08.15

FŐMTERV Zrt.: Megérkeztek az M5-ös metró látványtervei, bárki benézhet az alagútba

A FŐMTERV Zrt. telefonos applikációt hozott létre, amelyben bárki bejárhatja a budapesti M5-ös metrót. Az applikációban a felhasználók virtuálisan, a kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) eszközével járhatják be a vonalat. A FŐMTERV célja az, hogy ezáltal a szélesebb közönségnek is bemutassák a készülő projekt titkait. „Örökös nehézséget jelent számunkra, hogy a műszaki tervekből olvasni nem tudó közönség felé hitelesen mutassuk be a majdani létesítményt, ami alapján kérjük a véleményüket. A látványtervek sokat segítenek ebben, de a valóság mindig kicsit más lesz” – nyilatkozta Keszthelyi Tibor, a FŐMTERV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Építőknek arról, hogy miért van szükség erre az alkalmazásra. Az applikációnak több funkciója van, amellyel a felhasználó bejárhatja az M5-ös vonalát. MÉG AZ ÉPÜLŐ ALAGÚTBA IS BE LEHET NÉZNI, ÉS A FÚRÓPAJZS AKTUÁLIS HELYZETÉT IS NYOMON LEHET KÖVETNI A FÖLD ALATT. Reméljük, hogy a most a nagyközönség elé tárt applikáció érthető és könnyen kezelhető lesz minden érdeklődő felhasználó számára, s hamar népszerűvé válik körükben. Sikere az egész mérnökszakma számára lényeges, hiszen az applikáción keresztül kézzelfoghatóvá válik a mérnöki tevékenység összetettsége” – fűzte hozzá Keszthelyi Tibor. Az 5-ös metró próbafúrásai tavaly kezdődtek meg a Kálvin térnél. A projekt első ütemében a ráckevei H6-os és a csepeli H7-es HÉV-eket teljesen felújítják, és a Kálvin térig meghosszabbítják a vonalukat, vagyis a HÉV-ek a Közvágóhíd térségében metróként folytatják majd az útjukat.


(index.hu)

2022.08.15

Schneider Electric Zrt.: Így segíthetnek a szuperzöld épületek

A GLOBÁLIS CO2-KIBOCSÁTÁS KÖZEL FELÉÉRT AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZETÜNK FELEL, EZÉRT KULCSFONTOSSÁGÚ, HOGY MINÉL ENERGIAHATÉKONYABB LEGYEN AZ ÉPÜLETEINK ÜZEMELTETÉSE. A Schneider Electric azon vállalatok közé tartozik, amely nem csak fejleszti és gyártja a fenntartható működést, energiagazdálkodást támogató megoldásokat, hanem aktívan alkalmazza is azokat. A társaság klímavédelmi törekvései az elmúlt időszakban számos elismerést kaptak, és a közelmúltban elnyerte az „Energy & Sustainability 2022 Microsoft Partner of the Year Award” díjat is. A Microsoft a „Partner of the Year Awards” díjjal azokat a partnereit ismeri el, akik az elmúlt évben kiemelkedő Microsoft-alapú alkalmazásokat, szolgáltatásokat és eszközöket fejlesztettek és szállítottak. A Schneider Electric elismerésben részesült az ügyfeleknek nyújtott innovatív EcoStruxure szoftvermegoldásaiért, amelyeket a Microsoft technológiája, többek között az Azure Cloud és a Dynamics 365 segítségével valósított meg. A társaság EcoStruxure rendszerei segítettek a cég ügyfeleinek abban, hogy 2021-ben 84 millió tonnával csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat, 2018 óta pedig már 347 millió tonna ez az csökkentésében, ami 2018 óta 347 millió tonna megtakarított vagy elkerült szén-dioxid-kibocsátást jelent. Ezeket a megoldásokat a Microsoft Azure támogatja, és az elektromos és digitális megoldások erejével segíti az ügyfeleket energia- és fenntarthatósági céljaik elérésében. A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint Energia-és Fenntarthatósági Szolgáltatóközpontjának (SB,Sustainability Business) európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont. A Schneider Electric-et a Joint Venture Szövetség 2022-ben nagyvállalati kategóriában a Jövő vállalatának választotta.


(tozsdeforum.hu)

2022.08.15

Magyar Természetjáró Szövetség; ÉSZAKERDŐ Zrt.: ÁTADÁSRA VÁR A ZSÓFIA-KILÁTÓ

Bár teljesen elkészült, hónapok óta szalaggal van körbezárva az újjáépült Zsófia-kilátó. Amint azt az Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadójától megtudtuk, mindennek az az oka, hogy a kivitelező cég garanciális munkálatokat végez az erdészeti társaság megbízásából. A turisták türelmetlensége és kíváncsisága érthető, a legendás lillafüredi Zsófia-kilátó és a Felső-Hámorból odavezető 1.3 kilométeres tanösvény (eredeti nevén: sétaút) hosszú évtizedek után épült újjá. A munkálatokra még egy GINOP-os pályázaton nyert el körülbelül 50 millió forintot az Magyar Természetjáró Szövetség és az Északerdő Zrt. A beruházás tavaly ősszel kezdődött el a kilátó és a tanösvény esetében is. A kilátó mára - akárcsak a múlt század közepéig - Lillafüredről is jól látható. A fennmaradt képeslapok, fotók megőrizték azt a gyönyörű panorámát, ami onnan nyílik a Palotaszállóra, a Hámori-tóra, illetve a völgykarokra: a Szinva és a Garadna völgyére. Nem csoda, hogy azt egyre többen néznék meg személyesen is.


(minap.hu)

2022.08.15

Magyar Közút Nonprofit Zrt.: Több mint 1000 kilométernyi útszakaszt újít meg a közútkezelő

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég az MTI-t. Hozzátették, hogy a további, előkészítés alatt álló projektek megvalósításának menetrendjét újraütemezik és felülvizsgálják a szakemberek a kormányzati rendelések alapján. Valamennyi érintett és a közútkezelő is azon dolgozik, hogy a szükséges források rendelkezésre állása esetén újabb projektek indulhassanak el - hangsúlyozta a közútkezelő. A felújított szakaszokon átfogó beruházásokat végeznek el: nemcsak a kopóréteget cserélik ki, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítik, megerősítik, illetve az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe teszik, továbbá új burkolati jelekről, táblák kihelyezéséről is gondoskodnak - írták. Az országos közútkezelő idén is költségvetési, illetve európai uniós források bevonásával végeztethet teljes körű felújítási munkákat külső szakvállalkozások bevonásával.


(pecsiujsag.hu)

2022.08.15

Zugló-Városközpont Kft.: Kiemeltté tették és a fővárosi főispán alá rendelték a 250 milliárd forintos zuglói NER-beruházást

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, sőt közérdekű beruházássá nyilvánított a kormány a budapesti XIV. kerületi Bosnyák tér környékének teljes átalakítását – derül ki a Magyar Közlöny augusztus 11-én éjjel megjelent legfrissebb számából. A pénteken már hatályba is lépett kormányrendelet „a Budapest XIV. kerületében komplex ingatlanfejlesztésre, illetve az ahhoz kapcsolódó építmények, infrastrukturális fejlesztések megvalósítására irányuló beruházást” említ, és összesen 112 jelenlegi telket, illetve ingatlanrészt érint. A beruházáshoz nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, nincs helye településképi bejelentési eljárásnak és közterület alakítási terv készítésének és alkalmazásának sem – olvasható a rendeletben. Amint azt a Népszava még áprilisban megírta, a Bosnyák tér mögötti területet birtokló NER-közeli cég, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. januárban folyamodott építési engedélyért a fővárosi kormányhivatalhoz. A Zaha Hadid Architects építésziroda tervei alapján megvalósuló projekt keretében a már megadott engedély szerint egy tízszintes épületben 162 lakást és 2 üzletet alakítanak ki 2024-ig. Az egész projekt 2029-ig fejeződne be, és amint arról lapunk júliusban szintén beszámolt, az új XIV. kerületi városközpont beruházója már egy betonüzemet is kialakított a Bosnyák tér mögött. Most jelentősen megkönnyítik a terület bebetonozását, s gyakorlatilag minden kötöttséget feloldanak, amelyek eddig gátolták a 250 milliárd forintosra becsült NER-beruhást, a gigaprojektet, amelyet a zuglói önkormányzat nem támogatott. A kormány kijelölte a fővárosi kormányhivatalt vezető Sára Botondot „koordinációs feladatokat ellátó főispánként”. A rendelet egyebek mellett kiterjed nemcsak az építményekre, hanem minden építkezésre, amelyek „a beruházás megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükségesek”, így a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó útépítési, közműcsatlakozási és -fejlesztési munkákra is vonatkoznak. A természetvédelmi eljárások kivételével az engedélyek viszonylag gyorsan 8-15 nap alatt beszerezhetőkké váltak, s a hatályos építési szabályokat (OTÉK), településrendezési tervet, településképi rendeletet, egyéb önkormányzati rendeletet a beruházás jelentős részénél nem is lehet alkalmazni. Olyan könnyítések szerepelnek még a rendeletben, hogy a beruházással összefüggésben megvalósuló építmények között nem kell telepítési távolságot tartani, az épületek a felszín alatt és a földszinten összenyithatók, a telken elhelyezhető épületek és rendeltetési egységek száma, illetve az egyes rendeltetési egységek területe nem korlátozott. P+R rendszerű személygépkocsi-várakozóhelyet pedig egyszerűen nem is kell kialakítani. A kivágott fákat nem kötelező az érintett telkeken pótolni és zöldtető kialakítása sem kötelező.


(nepszava.hu)

2022.08.15

Kunszentmárton Város Önkormányzata: Csaknem százmilliót fizethet vissza az államnak Kunszentmárton az ipari parki projektje miatt

Kamatokkal együtt összesen 98 millió forintot kell visszafizetnie Kunszentmárton önkormányzatának, mert a Magyar Államkincstár EU Támogatási Főosztály Felülvizsgálati osztálya a Pénzügyminisztérium vizsgálata nyomán – szabálytalanságok miatt – visszakéri a város ipari parkjának kialakítására adott támogatást. A kamatokkal együtt csaknem százmilliós tételt hét részletben csak jövő májusig kell megfizetnie.


(nepszava.hu)

2022.08.15

EGERERDŐ Zrt.: Nincs veszélyeztetve az erdőállomány

Az erdészeti feladatokat ellátó Egererdő Zrt. a Mátra-hegység, a Bükk-hegység nyugati része és a Hevesi-dombvidék állami erdőterületeit kezeli. Az MTI hírösszefoglalója szerint Dobre Csaba a társaság vezérigazgatója arról beszélt, hogy a fakitermelés szabályozására vonatkozó új kormányrendelet nem is veszélyezteti a magyar erdőállományt. Elmondása szerint az erdőgazdálkodás és a fakitermelés jelenleg is a szigorú erdőtörvény, szigorú természetvédelmi törvény szerint zajlik, mert a rendelet csak vészhelyzet esetén lép életbe. Dobre a műsorban arról is beszélt, hogy az erdőgazdálkodás az idén érvényben lévő erdőtervek szerint folyik, és a kitermelésre tervezett 1,3 millió köbméternyi tűzifa elég lesz a lakossági igények kielégítéséhez. Az sem veszélyezteti a faállományt, hogy meghosszabbították a fakitermelésre rendelkezésre álló időszakot, mert az aszály miatt már őszi körülmények vannak az erdőkben. A rendelet nyomán a szeptember elsejével induló fakitermelési időszakot csupán 1-2 héttel tudják előbbre hozni. Az Egererdő Zrt. hetven százalékban védett, illetve Natura 2000-es területen található magas ökológiai értékű tölgyeseket és bükkösöket kezel, amelyeket még a legszigorúbb vészhelyzetben sem lehetne kivágni. Az erdészeti szakember a szociálpolitikai kérdésekhez is hozzászólva elmondta: hogy a szociális tűzifaprogram is az előzetes tervek szerint zajlik, így az 5 ezres lélekszámot el nem érő települések önkormányzatai 5 milliárd forint értékű tűzifát kapnak, ami 210-230 ezer köbméternyi faanyagot jelent.


(24.hu)

2022.08.15

BKK Zrt.: Megszüntetnek egy buszjáratot Budapesten

Egy idén júniusban tartott társadalmi egyeztetés eredménye alapján augusztus 13-tól változik két XI. kerületi járat, a 103-as és a 213-as busz közlekedése – hívja fel a figyelmet honlapján a közlekedési cég. Szombattól az 1-es villamos veszi át a jelenleg azzal párhuzamosan közlekedő 103-as autóbusz szerepét az Etele úton, ezért a 103-as busz ezentúl nem közlekedik. A kerületi lakók kérésének megfelelően a 213-as autóbusz az Albertfalva utca és a Bikás park megállók között a Fehérvári út–Etele út útvonalon közlekedik, és megáll az éjszakai buszok érintett megállóiban. Ezzel a változással a Fehérvári út bővebb térségéből érhető el a Bikás park metróállomás és a Szent Imre Kórház – olvasható a közleményben.


(24.hu)

2022.08.15

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-Főkapitányság; DVSC Kézilabda Kft.: A rendőrség figyelemfelhívó kampánya mellé álltak a debreceni kézis lányok

Megdöbbentő és egyben elgondolkodtató videót tett közzé az Országos Rendőr-főkapitányság. A kisfilmet a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága készítette. A prevenciós film a vezetés közbeni elalvás veszélyeire hívja fel a figyelmet. A DVSC Kézilabda Kft. a kezdeményezés mellé állt. - Minél mellbevágóbb, talán annál preventívebb és annál többen elgondolkodnak rajta, hogy mennyire figyelnünk kell egymásra – hangsúlyozta a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetője. Suba István úgy fogalmazott, hogy akik eddig látták a videót, hasonlóan nyilatkoztak: elgondolkodtak azon, mi van egy baleset mögött. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára hozzátette, a kisfilm valódi célja az, hogy olyan hatással legyen az emberekre, hogy az a közlekedésben is megnyilvánuljon. A DVSC Schaeffler csapata fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, a rendőrséggel közösen pedig tavasz óta gondolkodnak azon, milyen akciókban tudnának együtt szerepet vállalni. Ez mindenképp egy jó találkozás, és egy nagyon pozitív kicsengésű történet lehet, ha egy sportegyesület – ráadásul női sportegyesület – a rendőrséggel karöltve jó szegmenseket és területeket tud megtalálni, és közösen még figyelemfelkeltőbb tud lenni.


(dehir.hu)

2022.08.15

Bakonyi Csillagászati Egyesület; "Szabadhajdú" Közhasznú Nonprofit Kft.: Hajdúböszörménybe érkezik a Tapintható univerzum kiállítás

A Bakonyi Csillagászati Egyesület megalkotta, a Szabadhajdú Nonprofit Kft. és a Hajdúsági Csillagászat Facebook-oldal pedig most elviszi Hajdúböszörménybe a Tapintható univerzumot - közölték a szervezők. A modellek segítségével részletesen bemutatják saját bolygórendszerünket, a Naprendszert. A kiállítás összesen 77 3D nyomtatással előállított makettből áll, ami 46 égitestet mutat be azok érdekes felszínformáival együtt (nagyobb kráterek, vulkánok, kanyonok). A nyomtatott elemek mellé további 9 egyedileg készített, kézzel formázott modell is került. Az összesen 86 modell mellett három darab valódi meteoritot és egy becsapódások során képződő úgynevezett tektitet is megtapogathatnak a látogatók. A makettekhez tartozó hanganyagok maximális élvezéséhez NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon szükséges, fülhallgatóval. A program érdekessége, hogy látók és nem látók egyformán élvezhetik azt. A kiállítás szeptember 10-én 9 órától nyílik a Sillye Gábor Művelődési Központ Bársony András termében. A kiállítás díjmentesen látogatható. Az egész napos program során Hajdúböszörmény főterén elültetik az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan emlékfáját, az eseményen a dandártábornok személyesen vesz részt. Derült idő esetén a csillagászok távcsöves napbemutatást tartanak speciális szűrűvel ellátott távcsövek segítségével.


(dehir.hu)