ajax placeholder
Hu | En

Kérjük várjon.


Hírek

2021.10.26

Gazdasági Versenyhivatal; Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal: A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. „Ami a fa építőanyagok hazai piacán megy, az nem elfogadható, ezért nem is hagyható szó és tettek nélkül. A kapott új jogkörünkkel élve, gyorsított ágazati vizsgálat elindításáról döntöttem, melynek kiemelt célja a piaci problémák feltárása és értékelése” – mondta Rigó Csaba Balázs. a nemzeti versenyhatóság elnöke. A GVH és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös hatósági fellépés keretein belül, összehangolt akció során tartott helyszíni ellenőrzéseket és kutatásokat több, jelentős piaci szereplőnél. A Nébih látja el ugyanis erdészeti hatóságként a hazai faanyagkereskedelmi lánc szereplőinek felügyeletét, mely magában foglalja a fatermékek útjának nyomon követését első piaci forgalomba helyezésüktől kezdődően a teljes értékesítési láncban, kiemelt figyelemmel a más országból származó faanyag legális eredetének ellenőrzésére.


(profitline.hu)

2021.10.26

ViDaNet Zrt.: Sikeresen zárult a társaság infrastruktúrafejlesztése a tabi járásban

A Vidanet Zrt. sikeresen megvalósította és lezárta a tabi járás 3 települését érintő szélessávú internetszolgáltatást biztosító hálózat és központi infrastruktúrafejlesztési projektjét. A fejlesztéshez jelentősen hozzájárult a Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került GINOP-3.4.1-15 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat keretében a Vidanet Zrt. által elnyert 146,47 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatás is. A fejlesztés célja az volt, hogy a tabi járás minél több településén elérhetővé váljon a Vidanet akár 150 Mbps sebességű szélessávú internetszolgáltatása és több mint 130 csatornából álló digitális tévékínálata, melyből több mint 30 csatorna HD felbontásban élvezhető. A projekt megvalósítója, a Vidanet Kábeltelevíziós Szolgáltató Zrt. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, napjainkban analóg, digitális televízió-, nagy sebességű internetszolgáltatást és kedvező árú telefonos megoldásokat kínál, és jelenleg több mint 74 000 kábeltelevízió-, 68 700 internet- és 20 000 telefon-előfizetőt szolgál ki. A 2019-ben induló fejlesztésben a pályázati kiírást követve a rendszer a meglévő optikai gerinchálózati szakaszok felhasználásával épült ki, az újonnan bekapcsolódó településeken pedig új optikai elérési hálózatokat épített ki a Vidanet Zrt.


(Népszabadság)

2021.10.26

Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.; CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.: Többségbe került Mészáros Lőrinc a hazai biztosítóban

Folytatta a CIG Pannónia részvények vásárlását a nyilvános vételi ajánlat után is a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. A Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik érdekeltségébe tartozó alkuszcég tőzsdei forgalomban 2021. október 14. és október 21. között 1 180 094 darab CIG Pannónia részvényt vásárolt, amely a teljes részvénymennyiség 1,24 százalékát teszi ki. A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. továbbá tőzsdén kívüli forgalomban 7,5 millió darab CIG Pannónia Részvényt szerzett meg, amely a teljes részvénymennyiség 7,94 százalékát teszi ki. Ezzel a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. biztosítóban lévő részvényeinek darabszáma 8 680 000 darabbal 52 397 438 darabra változott, amivel a szavazati jogot biztosító részvényeinek aránya 55,48 százalékra emelkedett. Az egyik eladó Móricz Gábor lehetett, aki a részben az érdekeltségébe tartozó Kaptár Zrt.-n pakettjéből október 22-én tőzsdén kívüli ügylet keretében adott el CIG Pannónia részvényeket, aminek eredményeként a tulajdonában álló részvények száma 3 150 000 darabra csökkent, így a szavazati jogot biztosító részvények 3,33 százaléka maradt a tulajdonában. Móricz magánszemélyként is adott el részvényeket, így a közvetlen tulajdonában álló részvények száma 3 millió darabra csökkent, amely a szavazati jogot biztosító részvények 3,17 százalékának feleltethető meg. A Móricz közvetlen és közvetett szavazati jogot biztosító részvények aránya 3,92 százalékosra módosult.


(napi.hu)

2021.10.26

KOMETA 99 Zrt.: Összefogásra buzdít a KOMETA, segítséget nyújtanak a sertéságazatnak

Az egész hús-termékláncban nehéz a helyzet. A feldolgozók munkáját nehezíti a globális anyag- és eszközhiány, valamint a megakadások az ellátási láncban. Az egekbe szökött energiaárak veszélyeztetik az egész terméklánc rentabilitását. A megfelelő humánkapacitás felvétele és megtartása az élelmiszergyártóknál a munkabérek folyamatos emelését követelik meg – a KOMETA az elmúlt egy évben háromszor is bért emelt ennek érdekében. Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója azt vallja, hogy a teljes termékláncot érintő nehézségeket csak úgy lehet legyőzni, ha a lánc minden résztvevője felelősen működik és hozzájárul a megoldáshoz. Munkatársaival folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel a vállalaton keresztül hozzájárulhatnak a fenntartható jövőhöz. Jelen problémára adott válaszuk, hogy a felvásárlási alapárat nem csökkentik a mostani 1,20 euró/kg alá a piaci ár további csökkenése esetén sem. Sőt, azoknak a szerződött partnereiknek, akivel volatilitást csökkentő megállapodást kötöttek, 1,24 eurót fizetnek kilogrammonként a hasított súlyra számítva. – Vallom, hogy a felelős vállalati viselkedés nem csupán a környezetvédelemben és az állatjólétben, de a felelős beszerzésben is megnyilvánul. A volatilitás csökkentése hosszú távon közös érdekünk, kiszámíthatóbbá és stabilabbá teszi az árakat, ami mindenki számára előnyös. Szeretnénk hinni, hogy ez visszafelé is így működik majd, és amennyiben a piaci árak extrém magasba emelkednek, akkor a gazdák is ugyanúgy méltányos árat állapítanak majd meg. A terméklánc minden résztvevőjének szerepet kell vállalnia ebben a nehéz helyzetben – foglalta össze Giacomo Pedranzini.


(kaposvarmost.hu)

2021.10.26

SISTRADE Kft.: Sistrade-et is megszüntetik

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) visszavonta a Sistrade Kft. közvilágítási üzemeltetési engedélyét – írta az MEKH október 22-én publikált határozatára hivatkozva az mfor.hu. A Sistrade önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek a lap szerint meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi közbeszerzési kiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek a közvilágítás korszerűsítéséhez az önkormányzatok. A Sistrade megszüntetését a tulajdonosai áprilisban határoztak el.


(napi.hu)

2021.10.26

FEJÉR-B.Á.L. Zrt.; Várkapitányság Nonprofit Zrt.: K und K épületre kiírt közbeszerzést nyert Mészáros Lőrincék cége

Három pályázat is érkezett a XI. kerületi Daróczi úti épületcsoport felújítására kiírt tenderre, amit végül a felcsúti Mészáros-cég, a FEJÉR B.Á.L. Zrt nyert el, a másik két pályázó neve nem ismert. A projekt értéke ÁFA nélkül 1 270 578 057 forint. A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. kezelésében levő Daróczi-épületegyüttes az 1900-as évek elején az Osztrák-Magyar Monarchia K und K katonai (kaiserlicth und königlich, azaz királyi és császári) létesítményei voltak. A telep kilenc épületből áll, melyek eredetileg raktár, laktanya, iroda és műhely funkciót töltöttek be, de a II. világháborút követően már leginkább csak raktározásra használták. A közbeszerzés többi között az épületek helyrehozatalára, a felvonók cseréjére, új irodaterek, tárgyalók, vizes blokkok és parkolók kialakítására, teljeskörű áram- és tűzvédelmi munkákra, a hőközpont teljes cseréjére szól. Opcionális munkaként még szóba jöhetnek a homlokzat veszélyelhárítási munkái, később pedig a pincében egy irattár kialakítása is. A felcsúti nyertes cég tulajdonosa Mészáros Lőrinc és három gyermeke. A 2015-ban alapított, jelenleg 245 főt alkalmazó részvénytársaság jellemzően pályázati kiírásokhoz kapcsolódóan nyeri el munkáit, melyek építési, vagy rekonstrukciós munkák. Nagyobb pályázatok esetén más cégekkel konzorciumot alkotva tud versenyképesen fellépni. A FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. nettó árbevétele 2016-ban még csak 3,2 millió forint, míg 2020-ban már 44,5 milliárd forint volt. Nyeresége ennek megfelelően hasonlóképpen alakult, 2016-ban 319 millió forintot könyvelhettek el bevételként, 2020-ban pedig már több, mint 4 milliárd forintot.


(privatbankar.hu)

2021.10.26

AutoWallis Nyrt.: Elindult az AutoWallis részvények jegyzése

Október 25-én elindult az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása, amely 2017 óta az első ilyen tranzakció a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szabályozott piacán, de nemcsak emiatt, hanem a mérete miatt is fontos lépés a magyar tőkepiacon. A forrásbevonás hátterében az AutoWallis csoport növekedési stratégiája áll, amely 2025-ig 16-38 milliárd forint értékű tranzakciókkal, akvizíciókkal, fejlesztésekkel számol. A vállalat dinamikus növekedését az elmúlt években tapasztalt pozitív folyamatok és sikeres tranzakciók támogatják, melyeknek köszönhetően az AutoWallis a 2020-ban elért 88 milliárd forintos árbevételét az idei év végére több mint megduplázhatja, míg a további organikus növekedésnek és az évi 1-2 tranzakciónak köszönhetően a 2020-as érték több mint négyszeresére, 400 milliárd fölé növelheti az évtized közepére. A növekedés a vállalat eredménytermelő képességében is megmutatkozhat: terveik szerint az EBITDA több mint a hatszorosára, 14-15,2 milliárd forint közé ugorhat 2025-re.


(napi.hu)

2021.10.26

Tamási-Hús Kft.: Dolgozói jóléttel lehet tartós a cégfejlődés

2004 óta közel 400 ember dolgozik a Tolna-megyei Tamási-Hús Kft.-nél, a bővülést pedig folytatódik, 500 fő fölé szeretnék emelni a dolgozók számát. „Tamási-Hús: ahol a dolgozó az egyik legfontosabb érték” – ezt vallja a cég, amit nemcsak a kommunikációjukban fejeznek ki, hanem tettekkel is. A prémium bacont és egyéb bacon alapú termékeket gyártó cég életében a termelői kapacitásbővítés mellett kiemelt szempont az is, hogy a munkavállalók biztonságban és jól érezzék magukat a munkahelyükön. A cégnek fontos, hogy a munkatársak munka- és életkörülményei jók legyenek, ezért évekkel ezelőtt úgy döntöttek, hogy bölcsődei ellátást és gyermekfelügyeletet biztosítanak a kisgyermekes dolgozóknak, ezzel pedig létrehozták a régió első munkahelyi bölcsődéjét. A nappali felügyelet alatt összesen 20 gyermekkel tudnak foglalkozni a szakképzett pedagógusok. Ezzel amellett, hogy biztonságot nyújtanak a szülőknek, növelték a családosok, főleg a nők elhelyezkedési esélyeit. „Az, hogy a gyermekellátás és munkaidő összhangba került, hogy a munkába járás leegyszerűsödött és hogy a gyermekek a szülőtől néhány percnyi távolságban töltik idejüket nem csak a dolgozók számára érték, hanem jobb munkahelyi légkört is teremt, így mind a cég, mind a munkavállalók számára hatalmas előny” – mondta Sándorné Rozinger Mária ügyvezető igazgató. Azonban a gyermekmegőrző, az új öltözők és a modern étkezde létrehozásával sem állt meg a szociális körülményeinek javítása 2019-ben. 2020-tól 3-8 éves gyermekek számára szerveztek nyári tábort és elindult az iskolafelkészítő tábor is. Mindemellett a cég munkaügyi szakemberei arra is gondoltak, hogy a rövidebb iskolai szünetek alatt is megoldott legyen a gyermekek felügyelete, külön erre a célra kialakított modern, gyermekbarát terekben. „Termékeink a prémium minőség és a kiemelkedő ízharmónia jellemzi. Munkáltatóként ugyanezt tartjuk szem előtt: minőségi munkakörülmények, rugalmasság a munkavállalói igények figyelembevételekor és családcentrikusság” – mondta az ügyvezető igazgató. Szerencsésnek és büszkének mondhatják magukat amiatt is, hogy a pandémia alatt egyetlen munkavállalót sem kellett elbocsátaniuk, sőt, mindent megtesznek azért, hogy a dolgozók szeressék a munkahelyüket. „Az alapbéren felül a teljesítményszázalék, a pótlékok és béren kívüli juttatások emelhetik munkásaik munkabérét, sőt dolgozóink 15 százaléka vett részt szakmai képzésben 2020 óta, ami szintén kettős haszon a munkavállaló és a cég számára is” – magyarázta Sándorné Rozinger Mária.


(tozsdeforum.hu)

2021.10.26

GYSEV Zrt.: Átadták a felújított vasútállomást Kapuváron

A GYSEV Zrt. tavaly kezdte el az állmás teljes felújítását. Megújult, intelligens váróterem füstérzékelővel és kamera rendszerrel, új vizesblokk, burkolatok, homlokzati szigetelés és festés várja mostantól a Kapuvárra érkező, vagy innen induló utasokat. Szintén megújult az állomásépület melletti áruraktár homlokzata, az épület előtt található korábbi széntárolót pedig elbontották. Új csatorna és lefolyó rendszert építettek be, valamint a peron felőli előtető is megújult. A korábbi, mintegy 50 férőhelyes parkoló helyén teljesen új létesítmény készült: az új parkoló aszfaltozott felületen 67 autó számára biztosít parkolási lehetőséget 2 helyet a mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki. A közlekedési utak egyirányúsítása után egyszerűbb és biztonságosabb lett a parkoló használata. Szintén fontos eleme a fejlesztésnek az új buszmegálló létesítése, amely egyidejűleg 2 busz beállására alkalmas, a gyalogosok pedig térköves járdán közlekedhetnek a kapuvári állomásnál. A burkolt felületek felújításával együtt a terület csapadékvíz-elvezető rendszerét is kiépítették. Az állomásépület felújítási munkálatainak jelentős részét a GYSEV Zrt. saját munkatársai végezték el, a parkolót külsős vállalkozó készítette. - Tavaly adhattuk át a közeli Fertőszentmiklós megújult állomásépületét, most pedig Kapuváron készült el az állomás és az azt kiszolgáló létesítmények teljes felújítása, átalakítása. Mostantól ezen az állmásunkon is minőségi szolgáltatást tudunk nyújtani utasainknak, szép váróterem, sok autó befogadására alkalmas parkoló, fedett kerékpártároló várja a Kapuvárról indulókat, illetve ide érkezőket. Bízunk abban, hogy ezek a minőségi szolgáltatások is hozzájárulnak ahhoz, hogy ismét növekedésnek induljanak az utasszámaink ebben a térségben is – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.


(inforabakoz.hu)

2021.10.26

Lidl Magyarország Bt.: Az egészségügyi ellátás támogatására szervez adománygyűjtő kampányt a Lidl

A hazai egészségügyi ellátás támogatása céljából október 25-től elektromos kórházi ágyak vásárlására indít nagyszabású, országos szintű adománygyűjtő kampányt a Lidl Magyarország. A vállalat minden eladott Pilos 2,8 százalékos dobozos ESL magyar tej árából 5 forintot a Semmelweis Egyetem Alapítványnak ajánl fel, az összegyűlt adományt pedig az akció végén megduplázza. Vállalatunk kampányának célja, hogy vásárlóinkkal összefogva az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézményét, a havonta mintegy 12 ezer fekvőbeteget kezelő Semmelweis Egyetemet modern, elektromos kórházi ágyak beszerzésében segítse és ezáltal közösen hozzájárulhassunk a magyar egészségügyi ellátás fejlesztéséhez és a magyar emberek egészségének támogatásához – mondta el Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke.


(boon.hu)