ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

2023.06.01

Garantiqa Hitelgarancia Zrt.: Rekordévet zárt a Garantiqa - 3700 milliárdnyi hitel nagy része mögött állt ott a cég

Harminc éves történetének legsikeresebb évét zárta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. - írja a cég lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében. A garanciaintézmény 2022-ben 1388 milliárd forint értékben vállalt új garanciát döntő részben mikro-, kis-, és középvállalati hitelek mögé, így összességében 28 százalékkal 2473 milliárd forintra emelkedett a kezességvállalási portfolió. Ezzel a társaság már 3065 milliárd forint hitel felvételéhez segítette hozzá a hazai kkv szektort. 2022-ben a hazai kereskedelmi bankok vállalati hitelállományának bővülése 13,8 százalékot ért el, amelyen belül a kis- és középvállalati szektornak nyújtott hitelek állománya 12,7 százalékkal emelkedett. Ehhez a bővülési dinamikához képest kétszer tudott gyorsabban növekedni a Garantiqa kezességvállalási portfoliója, ami azt eredményezte, hogy a garanciaintézmény részesedése 41 százalék fölé emelkedett a hazai kkv-finanszírozásban. Így ma már minden harmadik kkv hitelből egy a társaság közreműködésével kerül a vállalkozásokhoz. Szabó István Attila vezérigazgató az eredmény kapcsán kiemelte, hogy „az elmúlt évben a támogatott hitelprogramok – a tavaly júniusban kifutó krízis hitelek, az ősztől hozzáférhető Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram és az év közben megújuló termékpalettával jelentkező Széchenyi Kártya Program – keretében a vállalkozásokhoz jutó, 3700 milliárd forintnyi támogatott hitel túlnyomó része mögött a társaság garanciavállalása állt. Ezzel a társaság nagyban segítette a gazdaság működőképességének fenntartását, hiszen a vállalkozások jó része számára csak a Garantiqa kockázatcsökkentő szerepvállalásával nyílt lehetőség az olcsó finanszírozási források igénybevételére. Enélkül a magas infláció és a megemelkedő piaci kamatok mellett több vállalkozás számára megoldhatatlan feladatot jelentett volna a tevékenység fenntartása.”


(privatbankar.hu)

2023.06.01

Central Médiacsoport Zrt.: Stagnáló bevételei ellenére jelentősen növelte nyereségét a Central Médiacsoport

Vági Róbert, a kiadó vezérigazgató-helyettese szerint a minimálisan csökkenő, vagy stagnáló bevételek abszolút vállalhatóak a piacot befolyásoló események miatt. Már elérhető az egyik legnagyobb hazai kiadóvállalat, a Central Médiacsoport 2022-re vonatkozó pénzügyi beszámolója, amelyből kiderül, hogy a cég 13,6 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta a tavalyi évet. Ez 2,5 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Hozzá kell azonban tenni, hogy a Central Médiacsoport hirdetési árbevétele minimálisan csökkent 2021-hez képest (6,1 milliárd forintra). A 2022-es tavaszi választások, a szomszédunkban folyó háború, majd az extrém módon emelkedő energiapiaci árak (földgáz, villamos áram), a jelentős inflációs környezet Magyarországon és világszerte is nagyon kiszámíthatatlanná tette a gazdasági növekedést, egyúttal megnövelte a hirdetőink költségeit is. Ez visszavetette a belső fogyasztást és így a hirdetési piacot is. Ezért különösen nagy eredménynek tartom, hogy mindezek ellenére a Central Médiacsoport tudta tartani a bevételi számokat” – válaszolta a Kreatív kérdésére Vági Róbert, a Central Médiacsoport vezérigazgató-helyettese. A cégcsoport vezetője hozzátette, 2023-ban sem számolnak komolyabb csökkenéssel a hirdetői bevételekben. A pénzügyi beszámolóból az is látszik, hogy a cégcsoport lapkiadásból származó árbevétele 4 százalékkal nőtt, Vági Róbert szerint ez főleg a magazinok fogyasztói árának emelkedésével magyarázható.


(kreativ.hu)

2023.06.01

4iG Nyrt.: Teljes gőzzel halad a 4iG csoport integrációja – itt a negyedéves jelentés

A 4iG első negyedéves csoportszintű nettó árbevétele az előző év azonos időszakához mérten 135 százalékkal, 115,2 milliárd forintra, a teljes bevétele pedig 73 százalékkal, 119,2 milliárdra nőtt. Az árbevétel 87,4 százaléka már a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai tevékenységéből származott. A csoport EBITDA-ja 131 százalékkal, 36 milliárd forintra emelkedett, miközben az EBITDA-marzs, azaz az értékesítés nettó árbevételére vetített EBITDA aránya 31,5 százalékot tett ki. Szintén felülmúlta a bázist a 3,67 milliárd forintos üzleti eredmény (EBIT), ám ezen a soron – a közel 33 milliárd forintos értékcsökkenés és amortizáció hatására – csupán 15 százalékos volt a javulás. A cégcsoport tárgyidőszaki 1,2 milliárd forintos adózott vesztesége a cégvezetés szerint döntően az előző időszakban végrehajtott felvásárlásokhoz kapcsolódóan elszámolt, pénzkiáramlással nem járó, már említett értékcsökkenési leírás és halasztott adó, illetve a bérelt eszközökkel kapcsolatban elszámolt, szintén pénzkiáramlással nem járó tételek eredője. Devizaágon ugyanakkor a társaság jelentős árfolyamnyereséget számolhatott el. A pénzeszközállomány 31,4 milliárd forintra dagadt, és a cég további folyamatos pénzbeáramlással számol, ami a jövőbeli eredményes működés biztosítása mellett a már megkezdett integráció sikeres folytatása, valamint az adósságállomány pontos fizetése szempontjából is megkerülhetetlen jelentőségű. A 4iG 2023 első negyedévében jelentős átalakuláson ment keresztül, és a Vodafone Magyarország akvizíciójának lezárásával elsősorban távközlési szolgáltató lett, miközben információs technológiai (IT) rendszerintegrátorként is megőrizte vezető pozícióját a hazai piacon. A stratégiai jelentőségű tranzakció a menedzsment szerint azt is elősegítheti, hogy a csoport nagyobb hatásfokkal hasznosítsa a távközlési és az informatikai üzletága közötti szinergiákat mind itthon, mind a nemzetközi piacokon. Az új telko-IT üzleti modell kialakítása nyomán pedig a 4iG kiszámítható havi bevételei szignifikánsan növekedhetnek, a távközlési iparágban elért súlyának köszönhetően pedig számottevően magasabb EBITDA-árrést érhet el – tették hozzá.


(vg.hu)

2023.06.01

Duna Motors Disztribúció Kft.: Új vezető az MG Motor Hungary élén

Az MG Motor Hungary 2022 szeptemberében kezdte meg a brit hagyományokkal rendelkező MG márkajelzésű gépkocsik hivatalos értékesítését hazánkban. Az elmúlt 8 és fél hónap alatt közel 900 autó került hazai forgalomba. A sikeres márkabevezetés után az MG Motor Hungary márkaigazgatói feladatait - a széleskörű autópiaci tapasztalatokkal rendelkező - Szabó Csaba veszi át Markó Zoltántól, aki a továbbiakban a Duna Autó Cégcsoporton belül üzletfejlesztési igazgatói pozícióban folytatja pályafutását. Az MG Motor Hungary 2022 szeptember közepén két modellel (MG ZS és MG EHS) megkezdte az értékesítést az országos lefedettséget biztosító, 22 tagú márkakereskedői hálózatban. Az eddig értékesített közel 900 MG túlnyomó részét az MG ZS modell teszi ki, mely szegmensén belüli a 4. legkelendőbb autó, megközelítőleg 5,5%-os részesedéssel. Az idén még két új elektromos modell kerül bevezetésre, amelyek ötvözik a fejlett technológiát, az elegáns dizájnt és a megfizethetőséget – a fenntarthatóság felé mutató vásárlói igényeknek megfelelve. Szabó Csaba Markó Zoltántól veszi át az MG Motor Hungary irányítását. Szabó Csaba az autóiparban eltöltött több évtizedes, széleskörű tapasztalattal és szakértői szemlélettel érkezik az MG Motor Hungary csapatának élére. A fogyasztói trendek és a piaci dinamika mélyreható ismerete fontos szerepet fog játszani abban, hogy tovább erősítse az MG pozícióját, növelje a márka ismertségét és piaci részesedését a hazai járműpiacon. A vezetőváltás kapcsán Ormos Péter, a Duna Autó cégcsoport vezérigazgatója elmondta: "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az MG hivatalos bevezetése óta folyamatosan növeljük piaci részesedésünket és eredményesen építjük a brandet a hazai piacon. Köszönjük ügyfeleinknek és partnereinknek a bizalmat és a támogatást, amelyek lehetővé tették számunkra, hogy sikeresen bevezessük az MG márkát Magyarországon. Szabó Csaba márkaigazgatóként - eddigi értékes iparági tapasztalataira alapozva -, a kereskedelem, kommunikáció és vevőszolgálat területeit összehangolva vezeti az importőri tevékenységet, az MG növekedési stratégiájának megvalósítása érdekében. Markó Zoltán üzletfejlesztési igazgatóként a Duna Autó Cégcsoport üzleti növekedésének irányításáért és a stratégiai célkitűzések megvalósításáért lesz felelős. Mivel az autókereskedelmi piac változásai rengeteg új lehetőséget teremtenek, mindkét kinevezés kulcsfontosságú annak érdekében, hogy tovább erősítsük pozíciónkat az autókereskedelmi szektorban." Az MG Motor Hungary továbbra is elkötelezett a fejlődés és a folyamatos fejlesztés mellett. A vállalat tervei között szerepel az importőri csapat bővítése, csakúgy, mint a márkakereskedői hálózat és a termékpaletta további szélesítése.


(mmonline.hu)

2023.06.01

Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.: Veszteséggel zárta az évet a társaság

A Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t, amely sokáig kecsketartással foglalkozott, 2020-ban megváltoztatták a céges dokumentumokban a főtevékenységét, átállt a lótenyésztésre. A most beadott éves beszámoló szerint a cég 92 millió forint veszteséggel zárta 2022-t. Mindez úgy jött össze, hogy az árbevétel az egy évvel korábbi 55 millióról 71 millió forintra nőtt, az anyagjellegű ráfordítások viszont 64-ről 89, a személyi jellegű kiadások 35-ről 41 millióra nőttek.


(hvg.hu)

2023.06.01

IBC-Projekt Kft.: Zéró árbevétellel is hozott egymilliárdot Tiborcz István cége

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2022-ben is nulla forint árbevételt jelentett a Tiborcz István 100 százalékos tulajdonában álló IBC-Projekt Kft. A cég, amelynek a főtevékenysége ingatlan bérbeadása és üzemeltetése, ennek ellenére nem termel rosszul, más vállalattól ugyanis kicsit több mint egymilliárd forint osztalékot kapott, így aztán 1,06 milliárd forint profittal zárta az évet – írta a Hvg.hu. A cég beszámolójában már egy éve is sorra jöttek a nullák, de akkor a 2,2 milliós vesztesége ellenére is egymilliárdos osztalékot is kifizettek a tulajdonosnak. Tiborcz István most nem így döntött, ezúttal a nyereséget bent hagyta a vállalat eredménytartalékában.


(24.hu)

2023.06.01

ALDI MAGYARORSZÁG ÉLELMISZER Bt.: Az infláció az Aldi profitját is megette

A száguldó infláció nem a kiskereskedelmi láncnak kedvezett, az értékesítésből származó nyereség eltűnt. Noha az inflációt meghaladó mértékben, mintegy 32 százalékkal, a 2021-ben elért 315,282 milliárd forintról 417,169 milliárd forintra növelte nettó árbevételét az Aldi Magyarország Bt. 2022-ben, az áruházlánc adózott nyeresége 8,504 milliárd forintról 5,970 forintra csökkent ugyanezen két évben – derül ki a vállalkozás közzétett éves beszámolójából, rámutatva a kiskereskedelmi szektorban zajló verseny mértékére. A bevételek növekedésével szinte azonos mértékben, 33 százalékkal nőtt a cég által eladott áruk beszerzési értéke, amely 2021-ben 225 milliárd forint volt, 2022-ben azonban már meghaladta a 300 milliárdot. Bérekre és más személyi jellegű költségekre a cég tavaly több mint 32 milliárd forintot fordított, ami 27 százalékkal haladja meg a 2021-es, több mint 25 milliárd forintos összeget. Nagyot nőtt a cég által igénybe vett szolgáltatások ára is, ahogy az eredménykimutatáson feltehetően az egyéb ráfordítások rovatban feltüntetett kiskereskedelmi adó is jókora, a tétel a tavalyelőtti 15,564 milliárd forintról 27,704 milliárd forintra emelkedett tavaly. Még figyelemreméltóbb, hogy a vállalkozás üzemi eredménye szinte nullára csökkent: míg 2021-ben több mint 8 milliárd forintot tett ki, tavaly már csupán 27 millió forintra rúgott. A társaság profitjának nagy részét így a pénzügyi tevékenységek eredménye teszi ki, onnan származik az adózás előtti eredmény több mint 99 százaléka.


(vg.hu)

2023.06.01

Kondorosi Településüzemeltető és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság: A temetkezési szolgáltatást Kondoroson júniustól nem az önkormányzati cég végzi

Az eddigi gyakorlattól eltérően június 1-jétől nem végzi tovább Kondoroson a temetkezési szolgáltatást az önkormányzati cég, a Kondorosi Településüzemeltető és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Így döntött a minap ülésén a kondorosi képviselő-testület. – Ez természetesen nem jelenti azt, hogy megszűnik Kondoroson a temetkezés, csak más szolgáltató igénybevételével történik a feladatellátás – hangsúlyozta Ribárszki Péter polgármester. – Ez a döntés azért született, mert az önkormányzat a jelentősen megemelkedett költségek mellett nem képes a kegyeleti közszolgáltatást, mint önként vállalt feladatot a jövőben finanszírozni. Egy Kondoros méretű településen – mint szolgáltatási területen – egyéves viszonylatban nincs annyi esetszám, ami minimum önfenntartóvá tenné a temetkezési szolgáltatást. Sok település van hasonló helyzetben, ezek önkormányzatai eddig sem láttak el önként vállalt feladatként ilyen jellegű tevékenységet. - Önkormányzatunk azért, hogy továbbra is elérhető legyen helyben a szolgáltatás, tárgyalásokat kezdeményezett több temetkezési vállalkozással – emelte ki a polgármester.


(beol.hu)

2023.06.01

New Land Media Kft.; LOUNGE DESIGN Kft.: Közel 10 milliárd forint osztalékot vett ki Balásy Gyula a kormány reklámkampányait szervező cégeiből

6,78 milliárd forint nyereséggel zárta 2022-t a New Land Media Kft., a kormánykommunikáció egyik kedvenc vállalkozása. Balásy Gyula, a cég 100 százalékos tulajdonosa nem csak ezt a profitot vette ki teljes egészében osztalékként, hanem még 20 millió forintot a korábbi évek eredménytartalékából is, így összesen 6,8 milliárd forinttal gazdagodott. Balásy másik cége, amely szintén gyakori szereplője a kormány kommunikációs szerződéseinek, a Lounge Design, 3,04 milliárd forint profitot szerzett. Ebből Balásy néhány tízmillió forintot bent hagy eredménytartalékban, 3 milliárdot vesz ki osztalékként. A New Land Media árbevétele 78,7 milliárd forint volt, másfél milliárddal kevesebb, mint 2021-ben. A profit ennek ellenére kétmilliárddal nőtt, az anyagjellegű ráfordításokat ugyanis 2,5 milliárddal le tudták faragni. A Lounge Design szinte pont ugyanannyi bevételt szerzett, mint egy évvel korábban, 19,2 után 19,9 milliárd forintot, az anyagköltsége viszont 1,4 milliárddal nőtt.


(hvg.hu)

2023.06.01

Cofidis Magyarországi Fióktelepe; Magyar Cetelem Zrt.: A Cofidis Csoport megvásárolja a Magyar Cetelem Bankot

A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek - jelentette be a fogyasztási hitelszolgáltató az MTI-hez eljuttatott közleményében. Kiemelték, hogy az ügylet jövő év első negyedévében léphet hatályba, amelynek feltétele a különböző hatósági engedélyek beszerzése. Gilles Sauret, a Cofidis csoport igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy az akvizíció új lendületet ad a cégnek Magyarországon, ahol céljuk, hogy teljes körű fogyasztási hitelezővé váljanak. Emellett az ügylet lehetővé teszi a csoport számára, hogy megerősítse jelenlétét Közép-Európában - fűzte hozzá. A Cofidis Csoport kilenc országban működik, több mint 40 éve foglalkozik fogyasztási hitelszolgáltatásokkal. A Cofidis Magyarországi Fióktelepe tavaly 3,0 milliárd forint adózás előtti veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi 13 millió forintos nyereséggel. A nettó kamatbevétel 2022-ben 10,5 milliárd, 2021-ben 11,7 milliárd forint volt. A Magyar Cetelem Bank Zrt. 1996 óta van jelen Magyarországon, és a Cofidishez hasonlóan lakossági fogyasztási hitelezéssel foglalkozik. Alapítója és egyben 100 százalékos tulajdonosa a francia Cetelem S.A., amely 1999-óta a BNP Paribas csoport tagja. A pénzintézet adózás előtti eredménye 2,3 milliárd forint volt tavaly, miközben egy évvel korábban még 3,8 milliárdos veszteséget jelentettek. A nettó kamateredmény 10,5, illetve 4,0 milliárd forint volt 2022-ben és 2021-ben.


(profitline.hu)