ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

FINO-FOOD Kft.: Európában egyedülálló, immunerősítő sajtot gyártanak Kaposváron

2025.03.21
Allergénmentes tejre alapozott, immunrendszert támogató élelmiszereket fejlesztett ki a kaposvári Fino-Food Kft. és a Debreceni Egyetem közösen. Az egyik tejterméket csütörtökön mutatták be és kóstoltatták meg a sajtó munkatársaival. A gyógynövényeket tartalmazó sajt és a többi termék egyedülállónak számít az európai piacon. A Fino-Food Kft. és a Debreceni Egyetem által kifejlesztett tejtermékek új generációja egyértelmű élettani előnyöket kínál a fogyasztóknak, különösen azoknak, akik tejfehérje-allergiában szenvednek, és érdeklődnek az egészségvédő élelmiszerek iránt. Kiss Attila kutató, a Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa a mintegy 650 millió forintos projektet lezáró kaposvári eseményen elmondta, az volt az ötlet, hogy A2 alléllel rendelkező tejelő szarvasmarhák tejéből készüljenek ezek a termékek. Ez azért lényeges, mert az A2-es tej és az abból készült termékek nem váltanak ki allergén tüneteket. – A tejfehérje érzékenyek számára ez egy nagyon fontos lépés, hiszen jelen pillanatban nagyon kevés ilyen termék érhető el a piacon – hangsúlyozta a kutató. – Ezen felül az volt a tervünk, hogy antiallergén jellegű termékeket fejlesszünk ki és immunrendszer erősítővé tegyük ezeket. Bizonyos gyógynövényeket kevertünk a szarvasmarhák takarmányába. Igazoltan az A2-es tejet adó állatok egészségi állapota javult, és a tej is magasabb minőségű lett. Ezt a tejet használtuk fel a sajt, joghurt, kefir készítmények kialakításához, és kísérletek igazolták, hogy ezeknek a termékeknek egészségvédő hatásuk van – mondta Kiss Attila. A Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa arról is beszélt, a tengerentúlon, Amerikában sok ilyen élelmiszerrel lehet találkozni, Európában azonban kevés van, majdnem egyedülállónak számít a mostani fejlesztés. Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, a kereskedelemben elérhető hagyományos tejek és tejtermékek többsége A1 genotípussal jellemezhető szarvasmarhák tejéből származik, ezért allergizáló komponenseket tartalmaz. – Ebből adódóan nagy szükség mutatkozik az allergénmentes tejek és tejtermékek kifejlesztésére, bevezetésére, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tejfehérje-allergiában szenvedők száma folyamatosan növekszik – hangsúlyozta. – A projekt során kidolgozott új termékeink nemcsak az allergiás tünetek megelőzésében segíthetnek, hanem azáltal, hogy egészségvédő komponenseket is tartalmaznak, hozzájárulnak a közérzet és az egészség javításához. Az allergénmentes jellegből adódóan egy fontos és egyre szélesedő célcsoport számára tesszük elérhetővé a mindennapi tejfogyasztást – tette hozzá Szommerné Egyed Linda. Az eseményen elhangzott, a boltok polcain egyelőre még nem lehet találkozni az új termékekkel, de azon dolgoznak, hogy minél többen megkóstolhassák majd a termékeket.
(sonline.hu)
További információ:
Cookies Settings