Hírek
Olmos és Tóth Kft.; PICK Rt.: Keresett csemege Spanyolországban a mangalica
2005.10.03
Néhány évtizede még űzték a nagyüzemi telepekről a mangalicát, ma már viszont nagy értéket képvisel, belőle készül ugyanis a spanyol serrano sonka, amely kilogrammonként 15 ezer forintba kerül - írta szombati számában a Népszabadság. Az őshonos magyar fajta tenyésztésének újraindítását 1991-ben kezdte meg a debreceni Tóth Péter és a Jamones Segovia tulajdonosa, Juan Vicente Olmos Llorente által alapított Olmos és Tóth Kft. A cég több mint 800 millió forintot fordított a tenyésztésre és a szelekciós bázis megteremtésére. Ma már a saját állomány mellett mangalicatenyésztési integrációt is működtetnek. A malacok vágását és feldolgozását a Gyulai Húskombinát Rt.-től a Pick vette át, innen havonta másfél ezer sertés sonkája és karaja indul Spanyolországba, ahol Real-Mangalitza Pata Negra sonka és Real-Mangalitza karaj néven hozzák forgalomba. Az elképzelések szerint a spanyol tulajdonos hazánkba telepítené a hústermékek gyártását, ha a mangalicalétszám eléri az 50 ezret. Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke ugyanakkor úgy véli, az őshonos sertés nem való nagyüzemi ólakba, s legfeljebb 50 ezer tartható belőle hazánkban a jelenlegi magas jövedelem mellett.
(Népszabadság)
További információ: