ajax placeholder
Hu | En

Kérjük várjon.


Hírek

2017.06.28 09:23

BorgWarner Hungary Kft.; BorgWarner Oroszlány Kft.: Hatszáz új munkahelyet teremt a BorgWarner-csoport

Az amerikai BorgWarner három oroszlányi üzemében három év alatt hatszáz új munkahelyet teremt, tizenötmilliárd forintos beruházással – mondta a turbófeltöltőket gyártó üzem ügyvezető igazgatója tegnap a távirati irodának. Bogár Attila hozzátette, a beruházás összegének tíz százaléka, egyedi kormánydöntés alapján, állami támogatás. A turbókat gyártó üzem 14 ezer négyzetméteres területe 2017-ben egy hétezer négyzetméteres csarnokkal bővült, ahol a teljes kapacitás elérésekor háromszázötven új munkatársat alkalmaznak majd. Az üzemben tegnap James Verrier, a BorgWarner-csoport vezérigazgatója elismerést adott át a gyárnak, mert hatodik alkalommal érték el az egymilliomodik munkaórát jelentésköteles baleset nélkül. Ezt az eredményt eddig a cégcsoport egyetlen gyárában sem érték el. Az elismeréshez az anyavállalat húszezer dollár jutalmat adott, amelyet a gyár három, gyermekeket ellátó intézménynek adományozott. A turbófeltöltőket gyártó üzemben ezerszáz ember dolgozik, a gyár 2016-os éves árbevétele 135 milliárd forint volt. A cég összesen ezerhatszáz embert foglalkoztat Oroszlányban, az erőátviteli egységeket gyártó üzemben százötven embernek, a kipufogó-alkatrészeket készítő gyár kétszázötven embernek ad munkát.

2017.06.28 09:16

BKV Zrt.: Milliókra számíthat a BKV

A BKV a megkötött szerződése szerint, naponta 23 ezer eurót, vagyis 7,1 millió forintot kérhetnek kárátalányként, az orosz Metrowagonmash-tól az új metrószerelvények forgalomból történő kivonása miatt - írja a HVG.hu. A megállapodás szerint "ha a szerelvényt a jótállási körbe tartozó hiba miatt két napnál több időre ki kell vonni az üzemeltetésből, akkor járműállási kárátalány illeti meg a főváros közlekedési céget." Vagyis a forgalomból történő kiállás harmadik napjától kezdve az oroszok fizethetnek, naponta, szerelvényenként 23 ezer eurót - 7,1 millió - forintot, írja a lap. Mivel a felújított szerelvények esetében tapasztalt szoftverhiba ebbe a körbe tartozik, a BKV kártérítést kérhetne az orosz féltől. A kártérítés a kötbér felett fizetendő. Bár a BKV Zrt. korábban azt közölte, hogy minden szerződésben megadott lehetőséget igénybe vesz a helyzet javítására, a Hvg.hu szerint kártérítést mégsem fogja. A BKV csak a felújított metrószerelvények Budapestre érkezésének késése miatt jelentett be kötbérigényt, amely meghaladja a 800 millió forintot. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a BKV egyelőre nem él a hibás teljesítésre vonatkozó garanciális jogaival, és a cég bízik benne, hogy a járművek egy-két héten belül ismét forgalomba állnak.

2017.06.28 09:10

Waberer’s International Nyrt.: Módosítják a Waberer’s nevét a terméklistán

A BÉT bejelentette, hogy június 28-tól, vagyis most szerdától a Waberer’s International Zártkörűen Működő Részvénytársaság nevét Waberer’s International Nyilvánosan Működő Részvénytársaságra módosítják a terméklistán. Végh Richárd, a tőzsde vezérigazgatója egyúttal ismételten felhívta a befektetők és a piaci szereplők figyelmét arra, hogy a bevezetési szabályok alapján az első kereskedési nap meghatározására még nem került sor. Ennek megfelelően a részvényekkel történő kereskedésre még nincs lehetőség. Végh Richárd ugyanakkor a kibocsátáshoz kapcsolódó korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyságrendileg július 6-ra tehető az a nap, amikor megkezdődhet majd a kereskedés a Waberer’s papírjaival.

2017.06.28 09:04

Kecskeméti Gumiipari Kft.: Új gyártócsarnokot épített a társaság

Új gyártócsarnokot épített több mint 1 milliárd forintból szolnoki telephelyén a Kecskeméti Gumiipari Kft. - tájékoztatta az MTI-t a cég ügyvezetője. Fekete Csaba elmondta: a beruházást az Európai Unió közel 500 millió forinttal támogatta. A 2000-ben alakult kft. főként gumiformadarabok és -profilok gyártásával foglalkozik. A 2016 elején kezdődött zöldmezős beruházás keretében a cég egy 3 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot épített fel szolnoki telephelyén. Az újonnan kialakított üzemben próbaüzem zajlik, a termelés elindulásával mintegy 30 munkavállalót alkalmaznak majd.

2017.06.28 09:01

Porsche Hungaria Kft.: Kéményseprőknek vettek autókat

Egyedüli ajánlattevőként a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. szállíthat 42 darab (és opcionálisan további 10 darab) középkategóriás kombi személyautót a kéményseprőknek, nettó 187 millió forintért. A becsült ellenérték 157 millió forint volt. Az eredményt az ajánlatkérő BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - mint a kéményseprésért felelős szervezet - tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben. Az ajánlatkérő a nyertessel június 8-án kötötte meg a szerződést.

2017.06.28 08:57

Dinasztia Wellness Kft.: Bírságot kapott a cég

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Dinasztia Wellness Kft. megtévesztette a fogyasztókat üdülési jogok eladásáról szóló ajánlatával, ezért mintegy 22,5 millió forint bírságot szabott ki a cégre. A versenyhivatal közleménye szerint a jelenleg felszámolás alatt álló cég ajánlataiban valótlan állításokat tett, azt üzente az üdülési joggal már rendelkező fogyasztóknak 2012 novembertől telefonon és személyesen, hogy meglévő üdülési jogaikat eladja. Ennek feltétele egy új üdülési jog megvásárlása, és az újonnan megvásárolt üdülési jogot belátható időn belül képes értékesíteni. Ezzel a cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A vállalkozás egyúttal hitelszerződéseket is közvetített a fogyasztóknak ügynökként eljárva az új üdülési jog megvásárlásához szükséges vételár finanszírozásához.

2017.06.28 08:53

PANNON-VÁLTÓ Nyrt.: Kivezetnek egy részvényt a magyar börzéről

A Pannon-Váltó Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt. kedden megtartott rendkívüli közgyűlése úgy döntött, hogy a társaság valamennyi 1000 forint névértékű törzsrészvényét kivezetik a Budapesti Értéktőzsdéről (BÉT) - derül ki a BÉT honlapján közzétett közgyűlési határozatokból. A kivezetés várható időpontja 2017. szeptember 25. A közgyűlés jóváhagyta, hogy a társaság 1800 forintért vásárolja vissza saját részvényeit azon személyektől, akik erre jogosultak és a részvények visszavásárlását az előírásoknak megfelelően kérték. A társaságot a közgyűlés döntése szerint zártkörűvé alakítják át, ami a részvények tőzsdéről való kivezetésével válik hatályossá.

2017.06.28 08:45

Takarékbank Zrt.: Elfogadták a Takarék-csoport új stratégiáját

Egyhangúlag elfogadta a takarékszövetkezeti integráció új, 2021-ig szóló stratégiáját a Takarékbank rendkívüli közgyűlése kedden, a stratégiában a bank a hagyományos szövetkezeti értékek megőrzése mellett nagy hangsúlyt helyez a digitalizációra, és jelentős növekedést tervez a mikro-, kis- és középvállalkozások és az agrárszektor területén, valamint a fiatalabb ügyfelek körében – mondta a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a közgyűlés után az MTI-nek. Az elnök-vezérigazgató szerint az új integráció a kétszintű magyar bankrendszer harmincéves történetének legjelentősebb átalakítása.

2017.06.27 09:41

Takata Safety Systems Hungary Kft.: A Takata miskolci üzeme biztonságban van

A Takata Európában nyereségesen működik, nem jelent csődöt, miskolci üzemében pedig zavartalanul folytatja a termelést, sőt bővíti kapacitását - tájékoztatott a Takata Safety Systems Hungary Kft. hétfőn közleményben. Azzal kapcsolatban, hogy a Takata autóalkatrész-beszállító vállalat hétfőn csődvédelmet kért Japánban és Egyesült Államokban, a magyar leányvállalat közleményében hangsúlyozta: a csoport Japánban, Ázsiában, Amerikában és az európai, közel-keleti és afrikai régióban (EMEA) tevékenykedő jogilag független, önállóan működő részlegekből áll. A Takata nem készül csődvédelmet kérni Európában. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a Takata a terveknek megfelelően tovább bővíti termelési kapacitását a jelenleg 1400 alkalmazottat foglalkoztató miskolci üzemben, és az elkövetkező hónapokban újabb 200 alkalmazottal növeli a dolgozói létszámot. A három éve, 2014 októbere óta termelő miskolci üzem a legmodernebb gyártás- és automatizálási technológiát képviseli. Az üzem autóipari biztonsági berendezéseket állít elő, közöttük teljes légzsák modulokat, légzsák részegységeket, valamint pirotechnikai és elektronikai alkatrészeket. Az üzem a legmodernebb termékfejlesztési, tervezési, tesztelési és minőségellenőrzési rendszerekkel rendelkezik.

2017.06.27 09:26

Richter Gedeon Nyrt.: A Richter nyeresége 70 százalékkal ugrott az első negyedévben

Az elemzői várakozásokat meghaladó eredményeket közölt a Richter Gedeon Nyrt, a gyógyszeripari vállalat nettó nyeresége 19,79 milliárd forint volt 2017 első negyedévében. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint az üzleti tevékenység eredménye 7,6 százalékos növekedéssel 15,67 milliárd forintot ért el. A csoport árbevétele az év első három hónapjában 112,68 milliárd forintot tett ki, 26,1 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit, euróban számítva 27,3 százalékkal 364,6 millió euróra emelkedett. A vállalat valamennyi exportrégióban árbevétel-növekedést tudott elérni. A portfolio.hu által készített elemzői várakozások átlaga 104,1 milliárd forint árbevételt, 15,8 milliárd forint nettó profitot és 15,3 milliárd forint üzemi eredményt jelzett előre. Az árbevétel növekedésével párhuzamosan az értékesítés közvetlen költségei is jelentősen, 40,7 százalékkal nőttek, 50,61 milliárd forintot értek el, így a bruttó fedezeti hányad a bázisidőszakban elért 59,7 százalékról 55,1 százalékra esett vissza. A pénzügyi tevékenység eredménye 2017 első negyedévében 4,4 milliárd forint nyereség volt, szemben a tavalyi első negyedév 403 millió forint veszteségével.