ajax placeholder
Hu | En

Kérjük, várjon.


Hírek

KÖRÖS-MAROS BIOFARM Kft.; Agrártudományi Kutatóközpont; Gabonakutató Nonprofit Kft.; Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem: Kifejlesztettek egy magyar biosört

2023.05.02
Magyar biosör-termékcsaládot fejlesztett ki alternatív gabonafélékből hatéves kutatómunkával a Körös-Maros Biofarm Kft. vezette Elixbeer Konzorcium csaknem 400 millió forint uniós támogatás felhasználásával – mondta Várhelyi Zoltán, a kft. projektmenedzsere. A konzorciumban részt vett az Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete és a szegedi Gabonakutató NKft. is, a fejlesztés összköltsége 496,5 millió forint volt. A cél hazai nemesítésű gabonafajták felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, bio minősítésű sörök és malátaitalok kifejlesztése volt. Ehhez a két kutatóintézet gabonanemesítést végzett a söripari felhasználhatóságra fókuszálva, a nemesített gabona termesztéstechnológiáját a Biofarm szántóterületein, mintegy száz hektáron optimalizálták – mondta a szakember. A projektbe bekapcsolódott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszéke is, ahol receptúrákat fejlesztettek az új biosörök prototípusaihoz, majd próbagyártásokat végeztek a Biofarm gyulavári sörüzemében. Ezután a MATE laboratóriumában vizsgálták a késztermékek beltartalmi értékeit, amelyekről számos tudományos publikáció született. Várhelyi Zoltán elmondta, a projekt eredményeként állami fajtaelismerést kapott több nemesített gabonafajta, és ELKÉSZÜLT EGY 9-FÉLE SÖRBŐL, VALAMINT ALKOHOLMENTES MALÁTAITALBÓL ÁLLÓ TERMÉKKÍNÁLAT, VALAMENNYI BIO MINŐSÉGBEN.
(index.hu)
További információ:
Cookies Settings